Turkije roept medewerkers ambassade in Den Haag terug

Turkije riep vijf diplomaten die werkten op de ambassade in Den Haag terug vanwege banden Gülen.

De Turkse president Erdogan spreekt op 7 augustus een menigte toe. Foto: AFP/ Ozan Kose

Turkije riep de afgelopen maand vijf diplomaten van de ambassade in Den Haag terug omdat ze banden zouden hebben met de beweging van geestelijke Fethullah Gülen. Dat bevestigt de Turkse ambassade na initiële berichtgeving in het AD.

De Turkse regering ziet Gülen als het brein achter de mislukte staatsgreep vorige maand.

Het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken zegt een intern onderzoek te starten naar de vijf medewerkers. De Turkse ambassade doet geen uitspraken over de positie medewerkers maar bevestigt dat het om diplomaten gaat. De Turkse zaakgelastigde in Den Haag Kurtulus Aykan zegt in een interview het AD over de medewerkers:

“Dit waren hooggeplaatste stafmedewerkers. Getalenteerde mensen met wie ik uitstekend heb samengewerkt.”

Lees ook deze analyse: Waarom Turken wél denken dat Gülen achter de coup zat

Organisaties gesloten

Kort na de mislukte staatsgreep kondigde president Erdogan de noodtoestand uit voor drie maanden. Sindsdien zijn tienduizenden militairen, politiemensen, rechters, ambtenaren en journalisten opgepakt, ontslagen of geschorst vanwege vermeende banden met de beweging van geestelijke Gülen. Daarnaast heeft de regering duizenden organisaties gesloten waaronder vakbonden, zorginstellingen en mediaorganisaties.

De Turkse president Erdogan heeft de Verenigde Staten gevraagd om Gülen uit te leveren aan Turkije. De geestelijk leider was een bondgenoot van Erdogan maar ontvluchtte Turkije in 1999 omdat de autoriteiten hem wilden arresteren.