Turkije haalt Haagse diplomaten weg

Gülenisten

Turkije heeft de afgelopen maand vijf diplomaten van de ambassade in Den Haag teruggeroepen omdat ze banden zouden hebben met de beweging van geestelijke Fethullah Gülen. Dat bevestigde de Turkse ambassade maandag na berichtgeving in het AD.

De Turkse regering ziet Gülen als het brein achter de mislukte staatsgreep, vorige maand. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt een intern onderzoek te starten naar de vijf medewerkers. De ambassade doet geen uitspraken over de positie van de medewerkers, maar bevestigt dat het om diplomaten gaat. De Turkse zaakgelastigde in Den Haag, Kurtulus Aykan, zegt in het AD: „Dit waren hooggeplaatste stafmedewerkers. Getalenteerde mensen met wie ik uitstekend heb samengewerkt.”

Kort na de putsch riep president Erdogan de noodtoestand uit voor drie maanden. Sindsdien zijn tienduizenden militairen, politiemensen, rechters, ambtenaren en journalisten opgepakt, ontslagen of geschorst vanwege vermeende banden met de Gülenbeweging. Daarnaast heeft de regering duizenden organisaties gesloten waaronder vakbonden, zorginstellingen en mediaorganisaties.

De Turkse vicepremier Kurtulmus meldde maandag dat in Turkije zelf tien buitenlanders zijn aangehouden wegens mogelijke betrokkenheid bij de coup. Over de nationaliteit van de buitenlanders wilde hij niets kwijt.

Turkije-Duitsland In het nieuws 6-7 Gülen is gevaar De mening 27
    • Auteur Onbekend