Trump ontvouwt plannen voor Amerikaanse economie

De presidentskandidaat focust zich zoals verwacht op belastingverlaging voor individuen en bedrijven.

Donald Trump maandag tijdens zijn speech in Detroit, Michigan.
Donald Trump maandag tijdens zijn speech in Detroit, Michigan. Foto: Bill Pugliano/Getty Images/AFP

Donald Trump heeft maandag tijdens een toespraak in Detroit zijn plannen voor de Amerikaanse economie uiteengezet. Belastingverlaging en minder overheidsregulering stonden daarin centraal. De speech werd meerdere keren onderbroken door demonstranten.

Het verhaal dat de Republikeinse presidentskandidaat afstak in de eens zo florerende industriestad leek gericht op zowel de gefortuneerde zakenwereld, als de ‘gewone’ Amerikaan, zo meldt Reuters. Trump wil de zeven belastingschalen terugbrengen naar drie. Het hoogste belastingtarief voor individuen moet daarbij van 39,6 procent worden teruggebracht naar 33 procent, het tweede naar 25 procent en het derde naar 12 procent. Daarnaast moet de winstbelasting voor bedrijven omlaag volgens Trump, van de huidige 35 procent naar 15 procent.

Ook zegt Trump als president af te rekenen met successierechten, de belasting die moet worden betaald over geërfde bezittingen. Werkende ouders moeten verder worden gesteund in het betalen van kosten voor kinderopvang.

Tumultueuze speech

Meerdere demonstranten werden uit de zaal gezet in wat leek op een gecoördineerde demonstratie. Trump reageerde koeltjes en hield zich, anders dan bij eerdere speeches, aan een voorbereid verhaal.

Na weken van geruzie, onder meer met de ouders van een overleden Amerikaanse militair, die zich op de Democratische Conventie tegen hem uitspraken, kreeg Trump veel kritiek te verwerken. Ook binnen zijn eigen Republikeinse Partij.

Maandag kwam een brief naar buiten waarin vijftig vooraanstaande Republikeinen, onder wie veel voormalig stafleden van oud-president George W. Bush, zich tegen Trump keren. Ze stellen onder meer dat Trump “karakter, waarden en ervaring ontbeert” en dat zijn presidentschap “een gevaar” zou zijn voor “de nationale veiligheid en welzijn”.