Tientallen demonstranten doodgeschoten in Ethiopië

De demonstranten protesteerden tegen de detentie van demonstranten en politici.

Demonstranten scanderen slogans tijdens een protest.
Demonstranten scanderen slogans tijdens een protest. Foto Tiksa Negeri / Reuters

In de Centraal-Ethiopische regio Oromiya zijn bij protesten afgelopen weekend zeker 33 mensen door de veiligheidsdiensten doodgeschoten. Dat hebben lokale oppositiepolitici maandag laten weten, meldt persbureau Reuters. De demonstranten protesteerden tegen de detentie van demonstranten en politici.

Bij de protesten werd traangas afgevuurd en werden wegen in verschillende plaatsen in de omvangrijke regio afgezet. De demonstratie ontstond nadat er via social media was opgeroepen de straat op te gaan. De Ethiopische autoriteiten reageerden met het instellen van een internetblokkade.

Oromiya werd tot begin dit jaar enkele maanden lang geplaagd door onrust. Burgers waren kwaad vanwege overheidsplannen om landbouwgrond her te verdelen. Hoewel de plannen in januari werden geschrapt, is er nog steeds sprake van wantrouwen en woede tegenover de overheid. Tijdens de laatste protesten werd opgeroepen om opgepakte politici en demonstranten van de oppositie vrij te laten.

De ligging van de regio Oromiya. Het bericht gaat verder onder de kaart.

Mogelijk meer slachtoffers

De oppositiepolitici verwachten dat het dodental nog oploopt. De slachtoffers vielen in minstens tien dorpen in Oromiya. Zeker 26 mensen raakten gewond bij de protesten. Een onbekend aantal mensen is opgepakt.

De regering heeft nog maar mondjesmaat op het incident gereageerd. Staatspersbureau Ethiopian News Agency sprak wel van “illegale protesten” door “anti-vredeskrachten” die onder controle zouden zijn, maar er werd met geen woord gerept over doden.

Ethiopië wordt sinds 2012 geleid door premier Hailemariam Desalegn. Hij volgde toen Meles Zenawi op, die al sinds 1991 eerst president en daarna premier van het land was. De partij van Deslagn en de in 2012 overleden Zenawi zwaait al sinds 1991 de scepter over Ethiopië. Onder Zenawi’s leiding werd een vrije pers en meerpartijenstelsel ingevoerd.