Taakstraf geëist tegen raadslid Heerlen om kampbeul-tweet

In de zaak tegen partijgenoot Jos van Rey vergeleek Christian Petermann de officier van justitie met een kampbeul.

Gemeenteraadslid Christian Petermann arriveert bij de rechtbank van Maastricht. Foto: ANP JEAN-PIERRE GEUSENS

Het Openbaar Ministerie heeft maandag 40 uur taakstraf, waarvan 20 voorwaardelijk, geëist tegen het Heerlense raadslid Christian Petermann vanwege de zogenoemde ‘kampbeul-tweet’. Ook moet Petermann volgens het OM 500 euro storten in de kas van het Auschwitz-fonds.

Petermann kwam in mei in opspraak na een tweet over officier van justitie Anja Janssen-De Boer in de strafzaak tegen politicus Jos van Rey, partijgenoot van Petermann bij de Volkspartij Limburg. In die tweet vergeleek hij de officier met een kampbeul in Auschwitz. Ook wenste hij Janssen-De Boer dood: “Ik hoop dat Anja Janssen-De Boer, oftewel ‘de Irma Grese van het OM’, nog vanavond verongelukt”, tweette Petermann. Irma Grese was een SS-kampbewaakster in Auschwitz, Ravensbrück en Bergen-Belsen.

NRC-redacteur Kim Bos was bij de rechtszaak aanwezig:

Twitter avatar TweetKimBos Kim Bos Gaat ook over vraag of Petermann tegen journalist heeft gezegd dat “ellende die zij [OvJ] heeft veroorzaakt”, “27 x verder”” gaat dan (1/2)
Twitter avatar TweetKimBos Kim Bos wat er in kampen is gebeurd. Petermann zegt dat hij juist omgekeerde zei. dat hij verkeerd geciteerd is. Journalist spreekt dat tegen.(2/2)

Spijtbetuiging en aangifte

Het Landelijk Parket deed in mei evenals officier Janssen-De Boer aangifte tegen Petermann bij de hoofdofficier in Limburg. Petermann had daarvoor al via Twitter spijt betuigd:

Twitter avatar CP_4_Heerlen Christian Petermann De bewuste tweet is na een verwoede prive conversatie geuit en daarna meteen verwijderd. Mijn excuses aan het OM en de betreffende OvJ.

Niet voor het eerst kwam Petermann in opspraak: in 2015 deed de gemeente Heerlen aangifte tegen Petermann wegens smaad en laster. Toen tweette Petermann insinuaties over ontvangen steekpenningen door onder meer een topambtenaar.

Veroordeling Van Rey

Van Rey werd in juli veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Hij liet zich volgens de rechtbank omkopen door projectontwikkelaar Van Pol met bijvoorbeeld reizen naar vastgoedbeurzen. De rechtbank achtte daarnaast stembusfraude bewezen, maar niet het stelselmatig ronselen van stemmen. Ook van witwassen werd Van Rey vrijgesproken.

    • Etienne Verschuren