Ruimte voor ruimte

De maanlanding is nep, NASA maakt een tweede zon, er wonen ruimtewezens op de donkere kant van de maan en Barack Obama is stiekem naar Mars geweest. Zo gaat het eraan toe in het heelal als je het laat omschrijven door mensen die geloven in complottheorieën. Het Engelse tijdschrift Fruitlands drukte in haar tweede editie zo’n sterrenstelsel af. Een eigen-schuld-dikke-bult-kwestie. Fruitlands verzamelt haar content via een oproep op hun website. Enige eis is het thema: ‘ruimte’. Dat wordt, natuurlijk, breed benaderd. Het is niet alleen het heelal, het is ook de afstand tot elkaar, in je hoofd, in publieke ruimten en tussen woorden. Zo komt een foto van vacuümverpakte garnalen tegenover de prachtige illustratie Moon van Will Thomson te staan, die in elk tijdschrift los is ingestoken. En krijg je essays over lege winkelcentra, de melk van Neil Armstrong en de verdwijning van de homobar. Je wordt gedwongen zelf te selecteren in deze volle, vreemde ruimte. Gelukkig is het visueel overzichtelijk gebleven. Het blad ziet er waanzinnig uit in zijn glanzende zwarte cover, met enkel een geborduurde applicatie van Charlotte Edey. Met de weggedrukte letters die door het hele nummer een sterrenstelsel vormen en de fotoseries die – hoe gek ze ook zijn – door hun kleine ruimte, twee tot zes pagina’s, ook zo voorbij suisen.