Rio 2016

Zware hersenschudding en wervelschade, maar ze baalt vooral

Annemiek van Vleuten na de val
Annemiek van Vleuten na de val Beeld NOS

Ze was vooral „superteleurgesteld” na de „beste race” van haar leven, Annemiek van Vleuten. Een paar uur nadat de Nederlandse wielrenster roerloos gevouwen lag over een hoge betonnen stoeprand kon ze tweetend vanuit haar bed op de intensive care al relativeren wat er tijdens die verraderlijke afdaling van de Vista Chinesa was gebeurd: met mij komt alles goed, ik heb vooral goud verspeeld.

Het zag er voor de bijna 2,5 miljoen tv-kijkers zondag enger uit dan dat het uiteindelijk bleek te zijn, enger dan de zware hersenschudding en de drie wervelscheurtjes die de schade vormden. Landgenoot Anna van der Breggen, die met haar gouden overwinning voor een dubbel gevoel zorgde, dacht dat Van Vleuten dood was, toen ze haar zag liggen. Op amateurbeelden van een toeschouwer die in de bocht stond is te zien dat Van Vleuten nog ruim twee minuten moest wachten op hulp. Pas na de race was er enige duidelijkheid: het viel mee, zei chef de mission Maurits Hendriks tegen een verbouwereerde Van der Breggen voordat die de verslaggever van de NOS te woord stond. „Je schrikt je rot, en dan duurt het even voordat je kunt bedenken: nou moet je weer rijden.” Het was haar Zweedse concurrente en winnaar van zilver Emma Johansson die haar weer oppepte: ze zouden rijden „voor Annemiek”. Van Vleuten eindigde de dag waarop ze de sterkste van allemaal was en die met een titel leek te eindigen in een ziekenhuisbed in Rio.

Wrang gegeven: precies een jaar eerder lag ze ook in het ziekenhuis, toen ze tijdens een trainingsrit werd aangereden door een auto in Italië.

Krankzinnige wegrace S1-3
    • Frank Huiskamp