Regime lijdt ‘symbolisch verlies’ bij Aleppo

Syrische burgeroorlog.

Rebellen zeggen in de strijd om de belegerde stad Aleppo een belangrijke zege te hebben geboekt op het regeringsleger.

Na dagen van zware gevechten heeft een alliantie van Syrische rebellengroepen zaterdag het beleg van Oost-Aleppo gebroken. Vanuit het zuiden wisten ze troepen van het regime terug te dringen en een doorbraak naar het door rebellen gecontroleerde oosten van de stad te forceren. Pick-up trucks met voedselhulp werden juichend ontvangen.

Het is een grote militaire doorbraak voor de rebellen en een mogelijk kantelpunt in de strijd. Vorige week bereidden de 300.000 burgers in Oost-Aleppo zich nog voor op weken van beschietingen, uitputting en honger.

„Dit is het grootste militaire en symbolische verlies van het regime, de Russen, de Iraniërs en Hezbollah sinds het begin van 2013”, zegt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een organisatie die via activisten in Syrië de strijd volgt.

Aan het regime gelieerde media ontkennen dat het beleg is gebroken en zeggen dat het leger juist terrein hebben veroverd op de rebellen.

Vorige maand namen troepen van het regime de Castelloweg in, de enige overgebleven toegangsweg naar het door rebellen gecontroleerde oosten van Aleppo. Dit leidde tot een omvangrijk tegenoffensief van de rebellen, in een poging het beleg te breken.

De aanval is gericht op een omvangrijk militair complex in het district Ramousah, waar diverse militaire academies zijn gevestigd. Als de rebellen Ramousah innemen en een doorgang naar Oost-Aleppo weten te forceren, dan zou de zuidelijke route naar Damascus geblokkeerd zijn en het door het regime gecontroleerde westen van de stad bijna worden geïsoleerd. De Castelloweg is dan nog de enige uitvalsweg, maar die wordt door de rebellen geregeld bestookt.

Aan het offensief doen diverse rebellengroepen mee. Een belangrijke rol speelt Jabhat Fateh al-Sham, het voormalige Jabhat al-Nusra, dat een groot deel van de provincie Idlib in handen heeft. De groep verbrak onlangs zijn banden met het terreurnetwerk Al-Qaeda, naar eigen zeggen omdat de coördinatie met andere rebellengroepen was verbeterd.

De verovering van het militaire complex geeft de rebellen toegang tot een groot arsenaal. Het regime heeft de basis de afgelopen jaren gebruikt als strategisch punt om de oppositie te bestoken. Jabhat Fateh al-Sham publiceerde zaterdag foto’s van buitgemaakte wapens, waaronder pantserwagens en munitie.

Maar de situatie in Ramouseh blijft erg fluïde. Het regime meldde later op zaterdag dat het leger enkele militaire academies had heroverd. De Russen voerden een groot aantal luchtaanvallen uit. De doorgang naar het oosten van de stad is nog lang niet veilig.

Een inwoner van het door rebellen gecontroleerde deel van Aleppo zei tegen persbureau AP dat zware bombardementen op een academie leidden tot enorme explosies. Hij vermoedde dat de Russen de wapendepots vernietigden, opdat ze niet in handen van de rebellen vallen.

    • Toon Beemsterboer