President dreigt rechters en generaals Filippijnen

In een nieuwe stap in zijn bloedige oorlog tegen drugshandel op de Filippijnen heeft president Duterte zondag een lijst gepubliceerd van 150 rechters, bestuurders, agenten en militairen die daarbij betrokken zouden zijn. „Zodra u uw naam hier heeft gehoord, bent u van uw huidige taken ontheven”, zei hij. „Meld u binnen 24 uur (bij politie) of ik zal alle strijdkrachten en politie opdracht geven op u te gaan jagen.”

Op de lijst staan onder anderen acht rechters en vijf generaals. In zijn toespraak in Davao, de stad waar hij eerder burgemeester was, zei Duterte dat de agenten en militairen administratieve sancties te wachten staat. Hij maakte niet duidelijk waarvan de afzonderlijke leden op de lijst worden beschuldigd.

Tussen Dutertes aantreden op 30 juni en 4 augustus zijn volgens de Daily Inquirer 524 mensen gedood die van aan drugs gerelateerde misdaden worden verdacht. Een deel van hen is gedood toen ze zich tegen hun aanhouding verzetten, zo luidt de officiële lezing. Anderen zijn doodgeschoten door paramilitaire eskaders. Ruim 4.400 mensen zijn gearresteerd. Duterte heeft bezworen dat niemand die in de strijd tegen misdaad wordt beschuldigd van doodslag, zal worden vervolgd.

Uit angst ook op een dodenlijst te komen hebben duizenden verslaafden zich bij de autoriteiten gemeld om af te kicken. Voor velen was geen plaats. Militaire kampen worden ingericht als afkickkliniek, heeft Duterte toegezegd. (NRC)

    • Marc Leijendekker