PostNL verwacht volgend jaar uitbetaling dividend

PostNL kampte sinds de afsplitsing van TNT in 2011 met negatief eigen vermogen, waardoor beleggers geen dividend ontvingen.

Sorteer- en distributiecentrum van PostNL in Waddinxveen.
Sorteer- en distributiecentrum van PostNL in Waddinxveen. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

PostNL verwacht beleggers vanaf volgend jaar weer dividend te kunnen uitbetalen. Dit wegens de overname van voormalig zusterbedrijf TNT door FedEx. PostNL kampte sinds de afsplitsing van TNT in 2011 met negatief eigen vermogen, waardoor beleggers geen dividend ontvingen, meldt persdienst ANP.

De omzet van PostNL (25.000 werknemers en 3,5 miljard omzet in 2015), is vorig kwartaal gestabiliseerd op 824 miljoen euro, meldt het bedrijf. De operationele winst daalde met ruim een kwart naar 47 miljoen euro. De nettowinst was 166 miljoen euro, tegen een verlies van 4 miljoen euro, een jaar eerder.

PostNL is met een marktaandeel van 70 procent marktleider op het gebied van post en pakketten. Die postmarkt in Nederland kromp vorig kwartaal met 7,6 procent. Daarmee staat de afname in het brievenverkeer dit jaar op 9 procent. Pakketbezorging groeide met 16 procent, voornamelijk door de groei van online winkelen.

De buitenlandse activiteiten van PostNL, dat zich ook richt op Duitsland, Engeland en Italië, leverden op operationeel vlak in het laatste kwartaal winst noch verlies op. Dit na een positief resultaat van 5 miljoen euro vorig jaar.

PostNL zegt vast te houden aan eerdere uitgesproken winstverwachtingen voor 2016 en de periode tot 2020.

PostNL voor de rechter

PostNL kondigde eerder dit jaar een verlaging aan van de vergoedingen die winkeliers ontvangen voor het afhandelen van post en pakketten. De maatregel trof circa 2.500 ondernemers. Het bedrijf betaalt 25 tot 40 procent minder, aldus winkeliers, die vinden dat PostNL misbruik maakt van zijn economische machtspositie. Vorige week diende het kort geding. De uitspraak is op 17 augustus.

Lees verder: Tarieven verlagen, mag dat zomaar?