PostNL verwacht volgend jaar uitbetaling dividend

PostNL verwacht beleggers vanaf volgend jaar weer dividend te kunnen uitbetalen. Dit wegens de overname van voormalig zusterbedrijf TNT door FedEx. PostNL kampte sinds de afsplitsing van TNT in 2011 met negatief eigen vermogen, waardoor beleggers geen dividend ontvingen. Het nieuws zorgde ervoor dat de koers van het aandeel vanochtend bijna 12 procent hoger stond.

De omzet van PostNL (25.000 werknemers en 3,5 miljard omzet in 2015) is vorig jaar gestabiliseerd op 824 miljoen euro. De operationele winst daalde met ruim een kwart naar 47 miljoen euro. De nettowinst was 166 miljoen euro, tegen een verlies van 4 miljoen euro een jaar eerder.

PostNL is met een marktaandeel van 70 procent marktleider. De totale postmarkt in Nederland kromp vorig kwartaal met 7,6 procent. Het brievenverkeer nam dit jaar met 9 procent af. Pakketbezorging groeide daarentegen met 16 procent. PostNL zegt vast te houden aan eerder uitgesproken winstverwachtingen voor de periode tot 2020.

PostNL kondigde eerder dit jaar een verlaging aan van de vergoedingen die winkeliers ontvangen voor het afhandelen van post en pakketten. De maatregel trof circa 2.500 ondernemers. Het bedrijf betaalt 25 tot 40 procent minder, aldus winkeliers, die vinden dat PostNL misbruik maakt van zijn machtspositie. Vorige week diende het kort geding. De uitspraak is op 17 augustus.

    • Leonie van Nierop