Petitie

‘Respecteer duisternis’

‘De Afsluitdijk is één van de laatste plekken in Nederland waar je de Melkweg nog kunt zien. Studio Roosegaarde gaat de dijk omvormen tot een lichtmuseum. De plannen zijn nog niet helemaal duidelijk, via deze petitie willen we de minister en dhr. Roosegaarde vragen de duisternis te respecteren.’

Zo begint op petitie.nl een intussen 3.300 keer (de stand van maandagmorgen) ondertekend burgerinitiatief van verontruste ‘astronomen, natuurliefhebbers en andere nachtminnenden’. De petitie is een initiatief van amateur-astronoom Esther Hanko en blijkt vrijwel meteen, op 20 juli, te zijn ondertekend door ontwerper en kunstenaar Roosegaarde zelf.

Daan Roosegaarde, bekend van innovatief design zoals de lichtgevende ‘smart highway’, ontwerpt voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu ‘Icoon Afsluitdijk’. Het project is bedoeld om de Afsluitdijk aantrekkelijker te maken voor toeristen, door „een subtiele tweede laag aan te brengen van licht en interactie”. Dit gebeurt onder meer met ‘windvogels’, in de lucht dansende vliegers aan lichtgevende lijnen. Ook worden een aantal basaltblokken zilverkleurig gemaakt, zodat ze gaan stralen.

Toen Roosegaarde de petitie ondertekende, zei hij dat het niet zijn bedoeling is van de Afsluitdijk een lichtgevende plek te maken. In de Leeuwarder Courant zei hij dat de initiatiefnemers van de petitie door hem waren uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de opening van ‘Icoon Afsluitdijk’ in september. (NRC)