‘Nieuwe onafhankelijke kandidaat VS meldt zich’

De conservatieve Evan McMullin heeft zijn kandidatuur maandag bevestigd. Hij werkte lang voor de CIA en geldt als grote onbekende.

De kans lijkt klein dat Evan McMullin over drie maanden het Witte Huis betreedt.
De kans lijkt klein dat Evan McMullin over drie maanden het Witte Huis betreedt. AP Photo/Carolyn Kaster

Al over precies drie maanden kiezen de Verenigde Staten een nieuwe president, maar de Amerikanen lijken er nog een nieuwe kandidaat bij te krijgen: de 40-jarige conservatieve Evan McMullin gaat als onafhankelijke kandidaat meedoen aan de presidentsverkiezingen. Dat heeft McMullin maandag in een verklaring bevestigd tegenover het Amerikaanse ABC News.

McMullin was jarenlang terrorisme-expert van inlichtingendienst CIA. Hij heeft nauwelijks bestuurlijke ervaring. Tot voor kort was hij beleidsdirecteur van de Republikeinse Partij in het Huis van Afgevaardigden. Hij was in het verleden mormoons missionaris in Brazilië. De uit Utah afkomstige McMullin is ongehuwd.

In de verklaring tegenover ABC News presenteert McMullin zich als het conservatieve alternatief voor de huidige presidentskandidaten:

“In een jaar waarin Amerikanen het vertrouwen hebben verloren in kandidaten van beide partijen, is het tijd voor een nieuwe generatie leiderschap. Het is nooit te laat de goede beslissing te maken, en Amerika verdient veel beter dan zowel Donald Trump als Hillary Clinton ons kunnen bieden. Ik bied mezelf nederig aan als leider die miljoenen ontevreden Amerikanen een conservatieve keuze geeft voor het presidentschap.”

Twitter avatar Evan_McMullin Evan McMullin Authoritarians like @realDonaldTrump use promises of law & order to justify infringing on civil rights as they consolidate control by force.
Twitter avatar Evan_McMullin Evan McMullin Americans deserve to see @realDonaldTrump‘s tax returns immediately. If he won’t be transparent on this, how could we trust his presidency?
Twitter avatar Evan_McMullin Evan McMullin Opposing @realDonaldTrump is about putting principle over power, a virtue some in Washington are too quick to abandon. #NeverTrump

Kritiek op Trump

McMullin presenteerde zich de afgelopen maanden in sociale media nadrukkelijk als criticus van Trump. Volgens ABC News wordt hij gesteund door enkele hooggeplaatste anti-Trump Republikeinen. Ook wordt hij gesteund door Better for America, een non-profitorganisatie die graag een onfhankelijke kandidaat zou zien.

Het is echter de vraag of McMullin daadwerkelijk in staat zal zijn een alternatief te vormen voor Trump en Clinton: door zijn grote onbekendheid zal het moeilijk zijn fondsen te werven voor een campagne. Daarnaast zal McMullin naar verwachting niet in alle Amerikaanse staten verkozen kunnen worden vanwege de regels omtrent kandidaatstelling.

    • Etienne Verschuren