Zeker 40 mensen gedood door aardverschuivingen in Mexico

Door de modderstromen zijn wegen slecht begaanbaar, stortten twee bruggen in en viel op plekken in het land de stroom uit.

Mexicaanse soldaten in Xaltepec, Puebla.
Mexicaanse soldaten in Xaltepec, Puebla. Foto Pablo Spencer / AP

In de Mexicaanse provincies Puebla (in het midden van Mexico) en Veracruz (in het oosten) zijn dit weekend tientallen mensen om het leven gekomen door modderstromen en zware regenval. De weersomstandigheden worden veroorzaakt door orkaan Earl, meldt persbureau AP.

In Puebla kwamen zeker 29 mensen om het leven toen huizen werden bedolven door aardverschuivingen. In de stad Huauchinango, waar in 24 uur een maandhoeveelheid aan regen viel, kwamen 13 mensen om. In de provincie Veracruz werden elf mensen onder soortgelijke omstandigheden gedood.

Het aantal vermisten is onduidelijk, zei gouverneur Rafael Moreno Valle van Puebla. “De hondenteams zijn nog op zoek naar vermiste personen.” Gabriel Alvarado, burgemeester van Huauchinango, noemde de situatie een “tragedie”.

Door de modderstromen zijn wegen slecht begaanbaar, stortten zeker twee bruggen in en viel op sommige plekken in het land de stroom uit. Op de Mexicaanse televisie waren beelden te zien van omgevallen bomen, ingestorte gebouwen en modderstromen die grote delen van de bergen bedolven. Vijfhonderd gezinnen zouden zijn geëvacueerd.

Orkaan Earl werd aanvankelijk gezien als een categorie 1-orkaan: een relatief lichte storm die geen schade aan gebouwen veroorzaakt. Vorige week won de storm aan kracht bij het bereiken van Belize, ten zuiden van Mexico. De storm verwoestte houten huizen in Belize City, de grootste stad van Belize, en zorgde voor overstromingen aan de kust. Later bewoog de storm zich naar het Mexicaanse Yucatan-schiereiland en kustprovincie Veracruz.

Javier: orkaan in wording

In de Stille Oceaan vormde zich zondag intussen een nieuwe tropische storm, met windsnelheden van 85 kilometer per uur: Javier. De storm bevond zich ‘s nachts zo’n 340 kilometer ten zuidoosten van Cabo San Lucas, een badplaats in het zuidelijke puntje van schiereiland Baja Clifornia, en beweegt zich met 20 kilometer per uur naar het noordwesten, richting Baja. De verwachting is dat Javier maandagavond tot een orkaan is uitgegroeid.

De omgeving van recreatiegebied Cabo San Lucas is eerder zwaar getroffen, in september 2014, door orkaan Odile. Zes mensen kwamen om het leven. De autoriteiten waarschuwen nu voor stormen en stortregens - zeker 10 tot 20 centimeter regenval - in de staten Jalisco, Colima, Nayarit, Michoacán en Baja California Sur. Meteorologische diensten hebben gewaarschuwd voor overstromingen en voor de gevaren van navigeren op zee.

De verwachte ‘route’ van de tropische storm Javier.

Twitter avatar MattPaceWeather Matt Pace It’s official, Tropical Storm #Javier located south of #Baja. Moisture surge into AZ likely Tue/Wed! #12news #azwx https://t.co/S1Rinq6pNY