Labkristal Toch ook in natuur

Foto Igor HuskićC, Friščić Research Group, McGill University

Niemand kende de kristalstructuur van het zeldzame mineraal zhemchuzhnikoviet (op de foto’s), dat ruim een halve eeuw geleden werd ontdekt. Canadese en Russische wetenschappers hebben die structuur nu opgehelderd, en ook die van het aanverwante mineraal stepanoviet. Wat blijkt? De mineralen hebben dezelfde poreuze structuur als mof’s (‘metal organic frameworks’), meldden de wetenschappers vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.

Mof’s zijn synthetische verbindingen die onder chemici snel aan populariteit winnen. Ze worden sinds de jaren negentig gemaakt en inmiddels getest in zonnecellen, voor de opslag van waterstof en het vastleggen van CO2. Chemici dachten dat mof’s alleen in het lab te maken waren en dat er in de natuur geen verbindingen voorkwamen met een vergelijkbare kristalstructuur. (NRC)

    • Marcel aan de Brugh