Hersenen

Bij mensen met overgewicht krimpt het brein sneller bij het ouder worden

Hersenen van mensen met overgewicht lijken sneller te verouderen dan die van slanke personen. Het verschil in ‘hersenleeftijd’ tussen deze twee groepen kan oplopen tot wel tien jaar, schreven Britse onderzoekers van de University of Cambridge vorige week in het wetenschappelijke tijdschrift Neurobiology of Aging.

De onderzoekers vergeleken MRI-scans van de hersenen van 527 gezonde vrijwilligers van 20 tot 87 jaar oud. Iets meer dan de helft van hen had een gezond gewicht, de andere helft had een matig tot ernstig overgewicht (BMI van 25 of meer). Bij alle proefpersonen nam het hersenvolume af op hogere leeftijd, maar bij de zwaardere mensen ging dat gemiddeld sneller. Er was een significant verschil tussen de zware en slanke mensen in de hoeveelheid ‘witte stof’ dieper in de hersenen. Het oppervlak van de hersenschors was in beide groepen gelijk, en ze scoorden ook hetzelfde op een cognitieve test.

Te dik zijn is ongezond, met meer risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Maar dat het ook dementie bevordert, is omstreden. Verschillende bevolkingsonderzoeken spraken elkaar tegen. Maar nu is aangetoond dat de hersenen van mensen met overgewicht vanaf middelbare leeftijd sneller verouderen, zijn de Britten ervan overtuigd dat overtollige kilo’s het risico op dementie verhogen.

    • Sander Voormolen