Game

Rechtszaak over Pokémons in de achtertuin

Je kon erop wachten. Een boze burger die de aanval opent op het immens populaire Pokémon Go. In deze smartphonegame zoeken, trainen en vechten spelers met virtuele Pokémons die geprojecteerd worden op echte beelden gemaakt met de camera van de smartphone. De te zoeken wezentjes zitten verstopt op de meest uiteenlopende plekken.

Eind juli spande Jeffrey Marder in Californië een rechtszaak aan tegen Nintendo en Niantic, de bedrijven achter het Pokémon-spel. Marder heeft er een zogenaamde ‘class action’ van gemaakt, wat betekent dat iedere benadeelde zich kan aansluiten.

De Amerikaan maakt bezwaar tegen het feit dat Nintendo de Pokémons niet alleen aan de openbare weg verstopt, maar ook op privéterrein. Dat zorgt bij de eigenaar van het terrein voor enorme overlast en dat moet stoppen, stelt Marder.

Begin juli merkte Marder dat onbekenden zich met hun mobieltjes voor zijn huis hadden verzameld. Ten minste 5 van deze lieden klopten op zijn deur en vroegen of ze in zijn achtertuin Pokémons mochten vangen, aldus de aanklacht.

Aan het slot van de aanklacht blijkt dat Marder nog een reden heeft om zo’n kostbare juridische procedure te starten. Hij wil niet alleen het spel verbieden maar deelt ook graag mee in de winst van Nintendo.

    • Bas Kist