Dekmantel Festival 2016 top-4

Dekmantel Festival

Drie dagen een aaneenschakeling van muzikale hoogtepunten. NRC maakte een top-4.

Foto Jelmer de Haas

1. ESG

Familieband ESG is de grote verrassing in het festivalprogramma. Er is een hoofdrol voor de man met het woodblock weggelegd die, als hij niet hout tegen hout slaat, gemaskerd en al, met zijn hele lijf in het ritme van de congo’s achter hem mee airdrumt. ‘You make no sense, you make nu sense’ zingt een van de drie zussen die de band in de seventies opgericht intussen met glijdende uithalen. Er zit zo veel energie en funk in deze dynamische band uit de Bronx dat je wel moet dansen. (Zaterdagmiddag, Greenhouse)

2. Soichi Terada

Soichi Terada doet je emigreren naar Japan. Meteen. Met een enorme glimlach laat de blije discoproducer zien waarom hij na twintig jaar vergetelheid de spotlights verdient. Gekleed in blauw vogelshirt springt hij op en veert hij achterover in een bruggetje. Hij laat origamifiguurtjes playbacken en zingt loepzuiver mee met zijn vrolijke muziek die uiterst dansbaar is. Als zijn ontdekkers Hunee en Antal het overnemen, presenteert hij nog een kwartier lang als een Rad van Fortuin-Leontine elk ontkoppeld snoertje aan het publiek. (Zaterdagnacht, Melkweg)

3. Egyptian Lover

Een wetcurl als Lionel Richie en teksten die tot arrestaties zouden kunnen leiden: Egyptian Lover is pure cult. De Miami-bass-veteraan brengt zijn booty muziek (denk armdikke kettingen en veterdunne strings) tot leven met zijn ‘vaste kompaan’, de 808 drummachine. Hij hijgt en predikt seks op doffe drums terwijl hij rapt. I need a Freak wordt een geweldige freestyle I need a Holland Freak met knipoog naar de Gay Pride. Er wordt volop geheupstoot.(Zaterdagmiddag, Greenhouse)

4. Azymuth

De aftrap van Dekmantel Festival is meteen het hoogtepunt. De sambaveteranen van Azymuth jammen een masterclass, waarbij grote hits uit hun tientallen albums omspannend oeuvre voorbijkomen. Ze spelen al 42 jaar samen zegt drummer Ivan Conti; even later tovert bassist Alex Malheiros een Oranje-shirt tevoorschijn en bewerken ze samen de drums. De funk druipt van de toetsen waar de vingers van Fernado Moraes overheen krioelen. (Donderdagmiddag, Tolhuistuin)

    • Rolinde Hoorntje