De nacht in Rio: turnsters stunten met plek in teamfinale

Sanne Wevers, Eythora Thorsdottir en Lieke Wevers kwalificeren zich ook voor individuele finales.

De Nederlandse turnsters zorgden in Rio voor een verrassing door de teamfinale te bereiken.
De Nederlandse turnsters zorgden in Rio voor een verrassing door de teamfinale te bereiken. Foto ANP / Sander Koning

De Nederlandse vrouwenturnploeg heeft zich afgelopen nacht in Rio de Janeiro geplaatst voor de olympische teamfinale, een unicum. Nederland eindigde als achtste met een totaalscore van 171.929 punten. Het was een plaatsing op de valreep, omdat de beste acht landen doorgaan en Canada nog angstig dichtbij kwam.

De finaleplaats dankt Nederland vooral aan stabiel turnen van Eythora Thorsdottir en Lieke Wevers, aangevuld met een voortreffelijke balkoefening van Sanne Wevers. Nederland treft dinsdag in de finale de gerenommeerde turnlanden: Verenigde Staten, China, Rusland, Groot-Brittannië, Brazilië, Duitsland en Japan.

De achtste plaats op de Spelen is een reprise van de prestatie op de WK vorig jaar in Glasgow, waar Nederland zich als laatste land rechtstreeks voor ‘Rio’ plaatste. Destijds was het ook een narrow escape, met dank aan een voortreffelijke sprong van Lisa Top, de turnster die de Spelen moete missen wegens een gescheurde kruisband.

Wevers maakt indruk op balk

Individueel maakte Sanne Wevers veel indruk met haar balkoefening. De tweelingzus van Lieke Wevers werd vierde met een fraaie oefening vol pirouettes en een score van 15.066 punten. Wevers won vorig jaar op de WK de zilveren medaille op balk en geldt met de Amerikaanse wereldkampioene en alleskunner Simone Biles als de grote favoriet. De concurrentie komt verder van de Amerikaanse Lauren Hernandez, de Braziliaanse Flavia Saraiva en de Roemeense routinier Catalina Ponor.

Eythora Thorsdottir en Lieke Wevers schaarden zich relatief makkelijk bij de 24 turnsters die donderdag in de allroundfinale mogen uitkomen. Thorsdottir eindigde als achtste met een totaal van 57.566 punten en Lieke Wevers was de nummer zeventien met 56.782 punten.

En verder…

 • De valpartij van Annemiek van Vleuten dreunde nog na in Rio. Begin van de nacht werd bekend dat Van Vleuten een zware herschenschudding heeft opgelopen, net als scheurtjes in haar wervelkolom. Ze moet nog zeker tot vanavond op de intensive care blijven. Olympisch kampioen Anna van der Breggen vertelde NRC dat ze tijdens de race dacht dat Van Vleuten dood was. Van Vleuten zelf twitterde vannacht vanuit het ziekenhuis:
  Twitter avatar AvVleuten Annemiek van Vleuten Thanks for all the messages! Congrats to @AnnavdBreggen! We were a super strong team today with @ellenvdijk and @marianne_vos.
  Twitter avatar AvVleuten Annemiek van Vleuten I am now in the hospital with some injuries and fractures, but will be fine. Most of all super disappointed after best race of my career.
  Lees ook: Schrik. Angst. Vreugde. Tranen, het verslag van de wegwedstrijd van onze redacteur Rob Schoof
 • Sebastiaan Verschuren slaagde er teleurstellend genoeg niet in de finale van de 200 meter vrije slag te bereiken. De Europees kampioen eindigde in de eerste halve finale als vijfde met een tijd van 1.46,34, wat niet genoeg was voor een plaats bij de beste acht.
 • Bij de finalenummers was er veel spektakel: zowel Adam Peaty (100 meter schoolslag) als Katie Ledecky (400 meter vrije slag) pakten het goud in een nieuw wereldrecord. De 4 x 100 meter vrije slag bij de mannen was een prooi voor de Verenigde Staten. Voor Michael Phelps is het zijn negentiende gouden olympische medaille.
 • De Nederlandse hockeymannen boekten hun eerste overwinning van deze Olympische Spelen. Ierland werd in de tweede groepswedstrijd met 5-0 verslagen. De ruime overwinning op Ierland is een opsteker voor de ploeg van bondscoach Max Caldas, die zaterdag een 3-1 voorsprong tegen Argentinië verspeelden (het werd toen 3-3 gelijk).
 • Bokser Peter Müllenberg heeft de eerste ronde in de categorie tot 81 kilo gewonnen. Hij was op punten te sterk voor de Iraniër Ehsan Rouzbahani: 3-0.
 • Tafeltennister Li Jie is in de derde ronde van het enkelspel uitgeschakeld na een ware thriller. De Française Xue Li was in zeven games te sterk: 8-11, 12-14, 11-8, 11-9, 11-7, 6-11, 11-8.
 • Robin Haase en Jean-Julien Rojer verloren in de eerste ronde van het dubbelspel van het Spaanse koppel Nadal/Lopez: 4-6, 4-6. Novak Djokovic ging in het enkelspel verrassend onderuit tegen de Argentijn Juan Martín del Potro: 7-6, 7-6.
  Lees ook: ons liveblog van dag 2 terug, met al het nieuws over de Olympische Spelen.