De middag van Elia, het onnavolgbare showmannetje

Feyenoord

Eljero Elia was de uitblinker bij Feyenoord met een hattrick tegen FC Groningen. „Heerlijk om die backs te slopen.”

Hij heeft de grilligheid die past bij een klassieke linksbuiten. Het kalk van de zijlijn aan zijn schoenen, verdedigers opzoeken, acties maken, passeren. „Ik wil de tegenstanders bang maken”, zoals Feyenoord-aanvaller Eljero Elia het vorig jaar in Voetbal International noemde. „Heerlijk om die backs te slopen en ze de stuipen op het lijf te jagen.”

Eljero Elia – soms is het niets, soms alles. Zondag vroeg op de middag bij FC Groningen was hij de ontembare wervelwind die hij in goede dagen kan zijn. Dreigen, dribbelen, schieten, scoren. Hij liet zijn repertoire in volle omvang zien tegen het schaapachtige Groningen, met rechtsback Hans Hateboer, die geslacht werd.

Feyenoord begint de eredivisie overtuigend met een 5-0 zege in het hoge noorden, na het tikje in de Johan Cruijff Schaal vorige week tegen PSV.

Doelpunten, emoties en drukdoenerij, het was de grote Elia-show in het Noordlease Stadion. Hier en daar wat opgefokt, maar bovenal onnavolgbaar. Zo’n middag dat je denkt: wat doet een speler als Elia – ex-toptalent, invaller in de WK-finale van 2010, ex-Juventus – op zijn 29ste in de kracht van zijn leven in de eredivisie? Maar goed, laat hem dartelen in de polder. Deze zomer tekende hij voor een jaar bij tot medio 2018.

Hij maakt een hattrick – een onzuivere weliswaar, want niet alle drie in één helft gescoord. De eerste hattrick in zijn loopbaan. Die 0-3 van Elia, een monumentje. Feyenoord dat draait, dieptepass van Tonny Vilhena op Elia, die snel combineert met spits Nicolai Jørgensen en dan met binnenkant rechts de bal met een curve om doelman Sergio Padt mikt.

Showmannetje, soms wat overdreven wellicht. Twee van de drie doelpunten viert hij door zijn scheenbeschermer uit te trekken en erop te bijten. „Ik heb een vriendengroep in Den Haag”, zei Elia tegen de NOS. „Het zijn muzikanten, hiphoppers. Strictly Family Business. Met hen had ik de afspraak gemaakt dat ik iets voor ze zou doen als ik scoorde.”

Elia pakt ook de hoofdrol als in de tweede helft zijn linkerwijsvinger uit de kom schiet, na een duel met Tom Hiariej. Elia gaat richting catacombe, coach Giovanni van Bronckhorst gebaart dat hij hem wil wisselen. „Nee man, ik wil er niet uit, hé! Even serieus, joh” roept Elia. Vloekend loopt hij de spelerstunnel in voor behandeling. „Jongen, jongen, jongen.”

Om nog geen minuut later het veld weer in te sprinten en direct een bal te veroveren. „Onze fysio begon aan mijn vinger te trekken en hij schoot weer terug. Toen dacht ik: whoop, ik ga snel weer het veld in.” Om even later een open kans op zijn vierde doelpunt te missen. Ook dat is Elia.