De Boer bij Inter? Interessant en gecompliceerd

Voetbal Frank de Boer is de nieuwe trainer van Inter, een stap in het diepe voor de Nederlander. “Er zijn daar onzichtbare krachten aan het werk.”

Frank de Boer. Foto: Koen van Weel/ANP

Gevraagd naar de combinatie Inter en Frank de Boer schieten David Endt twee trefwoorden te binnen. „Interessant en gecompliceerd.” Interessant, want de afgelopen seizoen als Ajax-coach gestopte De Boer is als hoofdtrainer in het buitenland nog een onbeschreven blad en bij Inter valt „veel te winnen”. En gecompliceerd want, ja, zo valt werken bij Internazionale in Italië het best te kenmerken.

Endt, voormalig team- en perschef van Ajax, is Interista sinds hij als negenjarig jongetje betoverd raakte door de blauwzwarten uit Milaan met, destijds, sterspeler Sandro Mazzola. Hij is door zijn talloze bezoeken een graag geziene gast bij de club. En bekend met De Boer natuurlijk, als Ajacied. Endt sprak de afgelopen weken meermaals met De Boer over de woelige wereld waar de coach in terecht zou komen in Milaan, dus verrast is hij niet over de aanstelling die volgens Italiaanse media aanstaande is. Naar verwachting tekent De Boer dinsdag een contract voor drie jaar.

Bij Inter volgt De Boer Roberto Mancini op. De Italiaan zette vorig seizoen de beste clubprestatie in vijf jaar neer toen hij de gevallen Italiaanse grootmacht naar de vierde plek in de Serie A bracht. Maar na een voorbereiding vol grote nederlagen werd hij maandag na toegenomen onvrede in de clubleiding ontslagen. De Boer stapt zo, een kleine twee weken voor het begin van de Serie A, in een rijdende trein bij een club die recent in Chinese handen is gevallen.

Verre van ideaal dus, qua voorbereiding. „Maar onrust is inherent aan het Italiaans voetbal”, zegt Endt. „Er zijn drie clubs in de Serie A waar je in relatieve stabiliteit kan werken: Juventus, AS Roma en Sassuolo. Bij Inter is het moeilijk om te zien hoe de lijnen lopen. Er lijken wel eens onzichtbare krachten aan het werk, daarvan moet hij wel op de hoogte zijn. Maar Frank is onrust wel gewend bij Ajax, bij Barcelona als speler. Het staat of valt met het werkelijke vertrouwen van directeur Erick Thohir, wat dat waard is.”

Lees ook Als je niet presteert klop ik op je deur, een interview met Frank de Boer

De Boer was bij Ajax gedemoraliseerd geraakt na de twee laatste seizoenen zonder titel en kondigde na het verspeelde kampioenschap tegen De Graafschap zijn afscheid aan. Hij speelde bij zijn vertrek openlijk met de gedachte aan een ‘sabbatical’, maar werd ook herhaaldelijk in verband gebracht met clubs in de subtop van grote competities. Feit is dat De Boer zijn ambitie om een grotere club (dan Ajax) te leiden geen geweld aan heeft gedaan, ook naarmate met het verstrijken van de zomer geen droomclub kwam. Endt: „Watford of Crystal Palace is onder zijn stand. Mooi dat hij bij zo’n grote club kan gaan werken.”

Waarom Inter doorpakt met de coach die zich internationaal nog moet bewijzen? Vier titels telt, ook al is het in de afgewaardeerde eredivisie. En, zegt Endt, de Indonesiër Thohir is liefhebber van het Nederlands voetbal, dat wil zeggen de internationaal zo vaak geïdealiseerde vorm van de Hollandse School. En nog iets: de Inter-voorzitter heeft met lede ogen aan moeten zien hoe Mancini de eigen jeugd grotendeels negeerde. Endt: „Dan mochten jongens tien minuten meedoen, maar nooit met het idee om die jongens echt te ontwikkelen. Mancini ging altijd voor kracht, gewicht en ervaring.”

Dan De Boer: die kon bij Ajax niet anders dan uitdragen dat de jeugd de toekomst heeft. Goed genoeg is oud genoeg. De Boer heeft in de jaren bij Ajax een reputatie opgebouwd als doelmatige succescoach, zij het zonder prestatie van formaat in Europees verband. Vakman, zonder meer, met een heldere visie op voetbal: geduldige opbouw, zekerheid boven attractiviteit. In die zin past Italië hem misschien nog ook, als sportland waar hij wordt beoordeeld als de resultaattrainer die hij in zijn diepste wezen is.

Lees ook De Boer bracht het publiek geen Ajax dat je gezien moest hebben

Bij Inter geen cultureel verwante Denen en Nederlanders waar De Boer bij Ajax vooral mee werkte. Dit is wat Endt dus „interessant” noemt. De selectie die hij erft van Mancini is „letterlijk een Internazionale selectie”. Een zwik spelers van verschillende nationaliteiten, met groepen Italianen, Brazilianen en Argentijnen – van wie sterspeler spits Mauro Icardi overigens in hevige belangstelling staat van Napoli.

In het managen van spelers is geloofwaardigheid De Boers belangrijkste kapitaal. Zijn egalitaire aanpak bij Ajax, ploeg zonder vedetten, bood weinig ruimte voor grilligheid en dwarsigheid. Hoe pakt dat uit bij Inter? „Mancini had in de kleedkamer duidelijk zijn favorieten, dat is ook een manier om macht uit te oefenen”, zegt Endt. „Frank zal zijn eigen op eerlijkheid gebaseerde visie geen geweld aan willen doen, tegelijkertijd heeft hij niet met Klaassens en Bazoers te maken. Dit zijn gevestigde namen, of spelers die denken dat ze dat zijn. Met verschillende leiders, spelers die in hun nationale ploeg aanvoerder zijn.” Of De Boer zijn driejarig contract kan uitdienen in dit krachtenveld? Endt: „Het eerste seizoen moet hij laten zien dat hij vastigheid en visie biedt. Als hij weet te overtuigen, krijgt hij tijd.”

    • Bart Hinke