Britse fraudewaakhond onderzoekt Airbus

De Britse autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar de Europese vliegtuigbouwer Airbus. De Britse fraudewaakhond SFO onderzoekt volgens moederbedrijf Airbus Group mogelijke fraude, omkoping en corruptie rond de verkoop van commerciële vliegtuigen. Het onderzoek richt zich volgens het bedrijf op „onregelmatigheden met betrekking tot consultants van een derde partij”.

Airbus Group liet zondag weten mee te werken aan het onderzoek. In verband met deze kwestie verlenen de Britse, Duitse en Franse autoriteiten Airbus voorlopig geen exportkredieten. Hoewel Airbus maar mondjesmaat gebruikt maakt van exportkredieten – die dekten vorig jaar 6 procent van de verkopen, is dit strafrechtelijk onderzoek een klap voor de vliegtuigbouwer. Het onderzoek kan jaren duren, Franse en Duitse autoriteiten kunnen ook een onderzoek beginnen en de grote concurrent Boeing zal dit proberen uit te buiten.

Het zijn al ongunstige tijden voor vliegtuigbouwers Airbus en Boeing. In juli publiceerden beide bedrijven cijfers waaruit bleek dat ze minder dan de helft zoveel zaken deden als het jaar ervoor.

Door de onzekere staat waarin de wereldeconomie verkeert, de vertraagde economische groei in China en de Brexit is het aantal orders van Airbus A380-toestellen teruggelopen. Ook ondervinden de viermotorige toestellen toenemende concurrentie van nieuwe modellen met slechts twee motoren, die efficiënter kunnen vliegen. (ANP)

    • Leonie van Nierop