Bomaanslag in Pakistaans ziekenhuis - zeker 60 doden

De explosie vond plaats in Quetta, de hoofdstad van de zuidwestelijke provincie Beloetsjistan. IS heeft de aanslag opgeëist.

Pakistaanse advocaten bij het ziekenhuis in Quetta, dat getroffen is door een bomaanslag.
Pakistaanse advocaten bij het ziekenhuis in Quetta, dat getroffen is door een bomaanslag. Foto Banaras Khan / AFP

Bij een bomaanslag in een Pakistaans ziekenhuis zijn zeker 60 mensen om het leven gekomen, meldt tv-netwerk Al Jazeera. Meer dan honderd mensen raakten gewond. De explosie vond plaats in Quetta, de hoofdstad van de zuidwestelijke provincie Beloetsjistan.

De aanslag werd gepleegd tijdens een bijeenkomst waarbij zeker honderd rouwenden, voornamelijk advocaten en journalisten, zich verzamelden rond het lichaam van Bilal Anwar Kasi bij de ingang van de spoedeisende hulpafdeling, schrijft persdienst AP. Anwar Kasi was een prominente advocaat die eerder op de dag in Quetta werd neergeschoten en gedood, terwijl hij vanuit huis vertrok naar het belangrijkste rechtsgebouw in de stad, meldt tv-zender Geo.

Terreurbeweging Islamitische Staat eiste de aanslag later op de dag op, meldt persbureau dpa.

Lokale tv-zenders zonden beelden uit van de paniek rond het ziekenhuis, waar plassen bloed, lichamen en glasscherven op de grond liggen. Veel slachtoffers dragen pakken en stropdassen. Politieman Zahoor Ahmed Afridi meldt dat vooral advocaten om het leven zijn gekomen. Een Pakistaanse nieuwszender meldt dat ook een van hun cameramensen is gedood.

Het is niet duidelijk of de aanslagen aan elkaar gelinkt zijn. Ook het motief voor de aanslagen is tot nog toe niet bekend.

Anwalullah Kakar, een regeringsfunctionaris van Beloetsjistan, heeft verklaard dat er een overheidsonderzoek wordt ingesteld. Sarfraz Bugti, de provinciale minister van Binnenlandse Zaken, noemde de aanslag een “terroristische daad”.

Onrust in Quetta

Quetta kampt met een stijgend aantal geweldsdelicten. In de arme, maar grondstofrijke provincie Beloetsjistan zijn separatisten al tien jaar in gevecht met de overheid. Mensenrechtenactivisten en lokale actievoerders zeggen dat het leger de afscheidingsbeweging de kop in probeert te drukken met martelingen, ontvoeringen en het doden van separatisten. Ook de leiders van de Talibaan opereren vanuit Quetta.