Arrestaties verdachten en agenten in moordzaak Sven Prins

Twee politiemedewerkers werden opgepakt vanwege mogelijke schending van het ambtsgeheim.

Logo van de politie op een uniform. Foto Koen van Weel / ANP

Op maandag zijn drie personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie op Sven Prins, die in september 2015 na een achtervolging werd doodgeschoten. Op dezelfde dag werden twee medewerkers van de politie Limburg aangehouden “op verdenking van schending van het ambtsgeheim en ambtsmisbruik”. Dat melden het Openbaar Ministerie en de politie Limburg in een gezamenlijk persbericht.

Sven Prins werd op 25 september vorig jaar na een achtervolging van enkele honderden meters bij een rotonde in Heerlen neergeschoten. De schutters sloegen hierna op de vlucht. Rond 22.50 uur werd de 30-jarige man zwaargewond door in een tuin aangetroffen door bewoners. Kort daarna sterft Prins.

Arrestaties

Maandag werden drie mannen van 31, 36 en 38 jaar uit Brunssum aangehouden in hun woning. Prins was ook afkomstig uit Brunssum. Ook werd een 27-jarige Amsterdammer opgepakt. Wat laatstgenoemde betreft moet verder verhoor en onderzoek uitwijzen op welke manier hij betrokken is bij de moord. Hij wordt ervan beschuldigd de Wet Wapens en Munitie te hebben overtreden.

Naast dit viertal werden twee politieagenten op non-actief gezet en aangehouden. Bij een rechercheonderzoek bleek dat twee personeelsleden (een 50-jarige man en een 25-jarige vrouw) vermoedelijk vertrouwelijke informatie lekten. Het duo is aangehouden en buiten functie gesteld. Zij mogen niet meer in politiesystemen en -gebouwen komen. Het onderzoek naar het lekken van informatie loopt nog.

Reactie korpschef Limburg

De baas van de politie in Limburg Gery Veldhuis zegt dat de aanhoudingen van de twee agenten “bijvangst” is in het onderzoek naar de liquidatie van Prins. Er wordt nu door een team van de politie en rijksrecherche onderzocht of er sprake is geweest van structureel lekken van informatie naar de onderwereld of dat het hier om een incident gaat. De politiebaas zegt dat “volgens zijn gevoel” er geen aanwijzingen dat corruptie toeneemt bij de politie.

Naast de twee medewerkers zijn nog vier mensen aangehouden die betrokken zouden zijn bij het lekken. Het gaat om vier mannen van 34, 35, 46 en 48 jaar oud. De eerste drie komen uit Heerlen, de vierde heeft geen vaste woon- of verblijfplaats.

Een reconstructie van de moord op Prins uit Opsporing Verzocht. De tekst gaat verder onder de video.

Liquidatie

De politie vermoedt dat de moord op Prins een liquidatie was. De man was een bekende van de politie en zat in de drugshandel. Prins zat met een bijrijder in de auto, die gewond raakte.

De autoriteiten denken dat een langslepend conflict aan de liquidatie ten grondslag ligt. Gehoopt wordt dat de ondervraging van de drie arrestanten hier meer duidelijkheid over verschaft.

Het was niet de eerste keer dat Prins onder vuur werd genomen, meldde Opsporing Verzocht eerder. Twee weken voor zijn dood werd hij ook al beschoten, waarop hij zelf terugschoot. Een paar jaar daarvoor beschoot iemand Prins ook al.

Uitzending van Opsporing Verzocht over de moord op Prins.

    • Casper van der Veen