Aanvaller Charleroi stond niet op terroristenlijst Belgische justitie

Steekpartij

Een illegaal in België verblijvende Algerijn stak zaterdag in Charleroi twee agentes neer. IS eist aanval van doodgeschoten dader op.

De man die zaterdag in het Belgische Charleroi twee agentes verwondde met een machete had een blanco strafblad en stond bij justitie niet geregistreerd voor ‘terroristische doeleinden’, zo heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bekendgemaakt. De aanval door een 33-jarige Algerijnse man, die illegaal in België verbleef, is opgeëist door Islamitische Staat.

„Het enige waarvoor hij gekend is, is voor het wisselen van zijn busabonnement met zijn broer. En hij werd ooit betrapt op het bezit van drugs”, aldus Francken.

De Algerijn viel de twee agentes aan voor het politiebureau van Charleroi. Beiden liepen zware verwondingen in hun gezicht op. Ze werden aanvankelijk in een kunstmatige coma gehouden, waar ze zondagavond uit zijn ontwaakt. Hun toestand is stabiel. De agente die het zwaarst werd verwond, moet nog diverse operaties aan haar gelaat ondergaan. Ze zou twee keer richting de dader hebben geschoten. De Algerijn werd uiteindelijk door een derde politieagent neergeschoten en overleed later in het ziekenhuis.

Premier Charles Michel brak zijn vakantie in Frankrijk zaterdag af en belegde zondag een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad. Hij vertelde dat de aanvaller ‘Allahu Akbar’ (‘God is groot’) had geroepen. De Belgische justitie onderzoekt een ‘terroristische moordpoging’.

De dader woonde sinds 2012 in België. De man, aangeduid als K.B., was al een paar keer uitgewezen, maar omdat Algerije en België geen uitwisselingsakkoord hebben, is er nooit een daadwerkelijke uitzetting geweest.

Het dreigingsniveau voor politiebureaus is na de aanslag verhoogd. De politie van Charleroi vroeg media via twitter geen namen van politieagenten te noemen, omdat ze doelwit kunnen zijn.

    • Wilmer Heck