Vandaag tijdens de Spelen: wie is de echte kopvrouw bij de wielervrouwen?

Rio Wat mag je tijdens de Olympische Spelen niet missen? Vandaag: de Nederlandse wielervrouwen op de weg. Vanaf 17.15.

De olympische vrouwenselectie wielrennen.
De olympische vrouwenselectie wielrennen. Foto Koen van Weel/ANP

Is het een rookgordijn van de Nederlandse wielerploeg? Niet Marianne Vos, winnaar van de gouden medaille in Londen, maar Anna van der Breggen is de kopvrouw van de Nederlandse ploeg.

Vos (29) is vanzelfsprekend de meest illustere naam van de vrouwenploeg, die naast Van der Breggen verder bestaat uit Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten. Maar van die vier heeft Vos ook het moeilijkste jaar achter de rug. Ze raakte vorig jaar overtraind, een soort burn-out voor topsporters. Maandenlang werkte ze naar haar oude niveau toe. “Ik merkte het tijdens de eerste training, 1 november. Na minder dan anderhalf uur fietsen kreeg ik hongerklop,” zei ze in januari tegen NRC. Het was toen niet eens zeker of ze wel op tijd fit zou zijn voor de Olympische Spelen.

Lees hier het volledige interview wat we destijds met Vos hadden

Van der Breggen (26) is allicht minder bekend, maar al sinds 2012 wordt ze als de opvolger van Vos gezien. Op haar eerste WK, in Valkenburg, eindigde Van der Breggen toen als vijfde. Tijdens de afwezigheid van Vos in 2015 treedt Van der Breggen echt uit haar schaduw. In één jaar tijd wint ze de Omloop Het Nieuwsblad, Waalse Pijl, Ronde van Italië en de Tourrit op de Champs-Élysées.

In aanloop naar de spelen maakt bondscoach Johan Lammerts bekend dat Van der Breggen kopvrouw is van zijn ploeg. Zij heeft volgens hem de meeste kans op een medaille op het zware parcours in Rio. Een rookgordijn? Gezien het afgelopen jaar zou Van der Breggen wel echt een grotere kanshebber kunnen zijn. Persbureau AP voorspelt dat Van der Breggen de gouden medaille wint op de weg.

    • Diederik Huffels