De Thuiskok: Een kijkje in de sterrenkeuken

Kijken in andermans keuken is altijd leuk. De ingrediënten in de koelkast, het kookgerei in de kasten; het is altijd net even anders dan thuis. Niet voor niets zijn programma’s als Wie is de Chef? zo populair. Nog leuker is het om bij de celebrity’s van het koken, de sterrenchefs, naar binnen te gluren. En dat kan dankzij Bij de meesters thuis, uitgegeven onder de vlag van het Masterchef-imperium.

Een kookboek met zo’n titel staat of valt natuurlijk met de ‘meesters’ die zijn gestrikt, en in die opdracht zijn de samenstellers geslaagd. Culinaire grootheden als Ferran Adrià (van elBulli) en Massimo Bottura (van Osteria Francescana) geven drie weekendrecepten, net als de beroemde tv-koks Gordon Ramsay en Jamie Oliver. Maar het boek gaat ook op bezoek bij sterrenchefs als Joan en Jordi Roca, wier restaurant El Celler de Can Roca in het Spaanse Girona in 2013 en 2015 werd uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld, en bij anderen die minder bekend zijn bij het grote publiek. Het is de bedoeling dat je een kijkje in de eigen keuken van deze chefs krijgt, maar dat betekent niet dat er makkelijke gerechten worden voorgeschoteld. Ze doen alsof ze het thuis simpel houden, maar deze 27 mannen en vijf vrouwen hebben wel een reputatie hoog te houden. De prachtig gefotografeerde gerechten, zoals altijd bij boeken van Masterchef, nemen het laatste restje overtuigingskracht weg dat u dit ook thuis zo in elkaar kunt draaien. Voor degenen die hun eigen kookkunsten willen toetsen aan de vaardigheden van de sterrenchefs is het kookboek veel aantrekkelijker. Er staan recepten in voor madeleines en een omelet, maar ook voor varkenslende in tijm-venkelkorst met calvados-appelcompote (van televisiekok Curtis Stone), geitenkaasmoussetaart met gebraden gekruide peer en zuring (van tweesterrenkok Ashley Palmer-Watts) of de beroemde guave-sneeuweieren van Peter Gilmore (chef van Bennelong in het Sydney Opera House).

Dit boek is duidelijk gemaakt voor de verdere verkoop en verspreiding van het Masterchefmerk. Er is geen inleiding, geen auteur die gepassioneerd vertelt waarom en hoe dit boek tot stand is gekomen. Daar is op zich niets mis mee, maar het oogt daardoor wel een beetje steriel. Tenzij u een groot fan bent van een of meerdere sterrenchefs die aan bod komen, is dit niet een onmisbare aankoop waar u een betere thuiskok van wordt.

    • Sam de Voogt