‘Thailand stemt in met nieuwe junta-grondwet’

Door de nieuwe grondwet bepaalt het leger, dat twee jaar geleden de macht greep, wie er in de senaat komen te zitten.

Een medewerker van een stembureau telt stemmen in Bangkok.
Een medewerker van een stembureau telt stemmen in Bangkok. Foto Borja Sanchez-Trillo / AFP

Thailand heeft zondag volgens voorlopige uitslagen in een referendum voor een nieuwe grondwet gestemd. Daarmee krijgt het leger, dat twee jaar geleden met een coup de macht greep, meer invloed in de politiek.

Volgens de verkiezingscommissie is 91 procent van de stemmen geteld en heeft tot nu toe 61,5 procent vóór de grondwet gestemd, meldt persdienst AP. Later deze zondag worden de officiële uitslagen verwacht. De voorlopige opkomst is 55 procent van de vijftig miljoen stemmers.

Invloed van het leger

Door de nieuwe grondwet bepaalt het leger wie er in de senaat komen te zitten. Voorheen werd de helft hiervan door middel van verkiezingen gekozen, vanaf nu zullen ze allemaal worden benoemd. Ook moet het leger instemmen met elke nieuwe wet. Politieke partijen hebben kritiek op de grondwet geuit, omdat deze ondemocratisch zou zijn.

Het referendum maakt ook de weg vrij voor landelijke verkiezingen in 2017.

Lees ook Nieuwe Thaise grondwet moet macht Thaksin breken

Hoewel protesten aan het referendum voorafgingen, verliep de verkiezingsdag vooralsnog zonder incidenten, volgens het hoofd van de politie. Er is veel kritiek geweest op de periode voorafgaand aan het referendum, toen debatten erover werden verboden en tegenstanders werden opgepakt.

Staatsgreep

In mei 2014 greep het leger de macht door middel van een staatsgreep. De voormalige generaal Prayuth Chan-ocha werd premier. Sinds zijn regime is het relatief stabiel in het land.

Sinds 1932 vonden dertien staatsgrepen en elf pogingen daartoe plaats in Thailand. Als de grondwet wordt aangenomen is het de twintigste constitutie van het land.