Storm eist 21 doden in Macedonië

De doden vielen in de hoofdstad Skopje, waar hevige wind en overstromingen voor gevaarlijke situaties zorgen.

Macedoniëplein, het centrale plein in Skopje. Foto Diego Delso / Wikimedia Commons

Het slechte weer in Macedonië heeft zaterdagavond aan ten minste 21 mensen het leven gekost. Dat heeft een woordvoerder van de politie zondag aan persbureau AFP bevestigd. Zestig anderen zijn met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

De doden vielen in de hoofdstad Skopje, waar hevige wind, overstromingen en aardverschuivingen voor gevaarlijke situaties zorgen. Auto’s worden meegevoerd en wegen zijn zwaar beschadigd. Volgens burgemeester Koce Trajanovski is de huidige situatie “het ergste wat Skopje ooit heeft gekend”, meldt persdienst AP.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Twitter avatar B3zero B3zero 🌧 Au moins 15 morts et 10 disparus suite à d’importantes inondations hier en #Macédoine (photos @seirdotmk) https://t.co/v2eHZbjcZI

De lichamen werden zondagochtend aangetroffen, volgens de politiewoordvoerder, vooral in de noordoostelijke stadsdelen Smilkovci, Singelic, Stajkovci en Aracinovo. De meesten zijn verdronken. Hulpdiensten zijn nog op zoek naar meer eventuele slachtoffers. Zeker zes mensen zijn nog vermist.

93 liter

Afgelopen nacht viel er in Skopje 93 liter water per vierkante meter in slechts twee uur. Normaal valt deze hoeveelheid regen in de hele maand augustus, volgens het nationale weerinstituut. Het is zondagochtend opgehouden met regenen, maar meer regen wordt later op de dag voorspeld.

Skopje:

Kroatië

Ook Kroatië heeft midden in het toeristenseizoen last van het slechte weer. In het noorden van het land zijn delen van een belangrijke snelweg tussen de hoofdstad Zagreb en de Adriatische Zee afgesloten. De eilanden Pag, Krk en Rab zijn minder goed bereikbaar door beperkt verkeer over de bruggen en minder veerboten.

    • Menno Sedee