Snowden

Wat betekende die code in zijn verwijderde tweet?

Wat wilde voormalig NSA-medewerker en klokkenluider Edward Snowden precies met de wereld delen, toen hij een tweet verstuurde met de tekst: „ffdae96f8dd292374a966ec8b57d9cc680ce1d23cb7072c522efe32a1a7e34b0”? De mogelijkheid bestaat dat die tekst bij nader inzien toch niet bestemd was voor Snowdens 2,2 miljoen Twittervolgers, want na enkele minuten was de tweet alweer verdwenen.

Dat was vrijdag genoeg om een lange reeks speculaties te voeden, die uiteenliepen van het vermoeden van een ‘broekzaktweet’ tot onrustbarende theorieën. Zou dit een digitale dodemansknop zijn? Zou Snowden een wachtwoord hebben verstuurd omdat hij in doodsnood verkeerde en zo voorkwam dat hij cruciale informatie mee het graf in zou nemen?

„He’s fine”, twitterde journalist Glenn Greenwald desgevraagd, Snowdens compagnon bij de openbaarmaking van de bestanden die in 2013 inzicht gaven in de praktijken van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Na het verwijderde bericht heeft Snowden nog geen nieuwe tweets geplaatst.

Was het dan toch een reeks tekens die willekeurig achter elkaar waren beland in de achterzak van de Twitter-gebruiker? Daarvoor lijkt er toch te veel systeem in de reeks cijfers en letters te zitten. De meest rationele theorie over de betekenis ervan is vooralsnog dat het een ‘hash’ betreft: een unieke vingerafdruk van een bestand. Hashcodes worden gebruikt om te verifiëren of een bestand intact is gebleven bij het doorsturen. Zender en ontvanger genereren beiden een hash op basis van het bestand dat zij hebben, en vergelijken dan de overeenkomsten. (NRC)

    • Thomas de Veen