Rusland uitgesloten van Paralympische Spelen

“Het is onze verantwoordelijkheid om een eerlijke competitie te waarborgen”, sprak de voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité.

Russische spelers tijdens de opening van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.
Russische spelers tijdens de opening van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Foto Michael Sohn / AP

Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) heeft zojuist op een persconferentie bekend gemaakt dat Rusland niet mag deelnemen aan de Paralympics, die volgende maand worden gehouden. “Het is onze verantwoordelijkheid om een eerlijke competitie te waarborgen. Dat is essentieel voor de integriteit en geloofwaardigheid van de paralympische sport”, sprak de voorzitter van het IPC, Sir Philip Craven.

De schorsing volgt op de ontdekking van het omvangrijke dopingprogramma dat door de staat georganiseerd werd. Craven typeerde de Russische dopingpraktijken als “een ongekende aanval op schone atleten”. De voorzitter van het IPC gaf wel aan sympathie te hebben voor Russische sporters die door de schorsing worden getroffen.

Twitter avatar AntonWSJ Anton Troianovski Anti-doping system in Russia is ‘broken, corrupted, and entirely compromised,’ IPC chief Craven says.

Besluit komt na dopingonderzoek

Rusland heeft volgens persbureau ITAR-TASS al aangekondigd in beroep te gaan bij sporttribunaal CAS. Eerder deze week besloot het IOC nog 271 Olympische sporters wel toe te laten tot de Spelen. Van de oorspronkelijke ploeg zijn er 118 sporters uitgesloten van deelname.

Onlangs publiceerde onafhankelijk onderzoeker Richard McLaren een rapport waarin duidelijk wordt dat Rusland jarenlang een dopingprogramma draaiende hield. Honderden sporters kregen verboden middelen en honderden positieve tests werden verdoezeld en vernietigd. Tijdens de Winterspelen in Sotsji gebeurde dat via een gat in de muur van het dopinglab. De geheime dienst werkte er aan mee.

Bij de vorige Paralympics in Londen nam Rusland een recordaantal medailles mee naar huis: 36 gouden, 38 zilveren en 28 bronzen. De Paralympics worden van 7 tot en met 18 september gehouden in Rio de Janeiro.

Lees ook: Dopingbestrijders onder vuur in Rio