Regime lijdt ‘symbolisch verlies’ bij Aleppo

Syrische burgeroorlog

Rebellen in Syrië zeggen in de strijd om de belegerde stad Aleppo een belangrijke zege te hebben geboekt op het regeringsleger.

Na zware gevechten heeft een alliantie van Syrische rebellengroepen zaterdag het beleg van Oost-Aleppo gebroken. Vanuit het zuiden wisten ze troepen van het regime terug te dringen en een doorbraak naar het door rebellen gecontroleerde oosten van de stad te forceren. Daar gingen veel burgers juichend de straat op om de overwinning te vieren.

Het is een grote militaire doorbraak voor de rebellen en een mogelijk kantelpunt in de strijd. Vorige week bereidden de 300.000 burgers in Oost-Aleppo zich nog voor op weken van beschietingen, uitputting en honger.

„Dit is het grootste militaire en symbolische verlies van het regime, de Russen, de Iraniërs en de Libanese Hezbollah sinds het begin van 2013”, zegt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een organisatie die via een netwerk van activisten in Syrië de oorlog volgt.

Media die op de hand zijn van het regime ontkennen dat het beleg is gebroken en zeggen dat het leger en geallieerde troepen juist terrein hebben veroverd op de rebellen.

Vorige maand namen troepen van het regime de Castilloweg in, de enige overgebleven toegangsweg naar het door rebellen gecontroleerde oosten van Aleppo. Dit leidde tot een omvangrijk tegenoffensief, in een poging het beleg te breken.

Aan het offensief doen diverse rebellengroepen mee. Een belangrijke rol speelt Jabhat Fateh al-Sham, het voormalige Jabhat al-Nusra, dat een groot deel van de provincie Idlib in handen heeft. De groep verbrak onlangs zijn banden met het mondiale terreurnetwerk Al-Qaeda, naar eigen zeggen omdat de coördinatie met andere rebellengroepen was verbeterd.

De aanval was gericht op een omvangrijk militair complex in het district Ramousah. De rebellen veroverden in ieder geval een aantal militaire academies. Jabhat Fateh al-Sham publiceerde dit weekend foto’s van buitgemaakte wapens, waaronder pantserwagens en munitie.

Maar de situatie blijft erg veranderlijk. Het Syrische regime meldde later op zaterdag dat het leger enkele academies had heroverd. De Russen voerden een groot aantal luchtaanvallen uit.

Een inwoner van het door rebellen gecontroleerde deel van Aleppo zei tegen persbureau AP dat zware bombardementen op de luchtvaartacademie leidden tot enorme explosies. Hij vermoedde dat de Russen probeerden de wapendepots te vernietigen, opdat ze niet in handen van de rebellen zouden vallen.