Oscar Pistorius ‘met wonden aan polsen’ naar ziekenhuis

De tot zes jaar cel veroordeelde atleet ontkent een poging te hebben gedaan zijn leven te beëindigen.

Oscar Pistorius bij de rechtbank in Pretoria.
Oscar Pistorius bij de rechtbank in Pretoria. Foto Shiraaz Mohamed / AP

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius, die een celstraf van zes jaar uitzit wegens het doodschieten van zijn vriendin, is zaterdag met verwondingen aan zijn polsen naar het ziekenhuis gebracht. Dat heeft een woordvoerder van de gevangenis in Pretoria laten weten, meldt persbureau Reuters. Inmiddels is Pistorius weer terug in de gevangenis.

Over de precieze toedracht bestaat onduidelijkheid. Volgens de gevangenis ging het om “kleine blessures” aan beide polsen. Pistorius heeft gezegd ze te hebben opgelopen bij een val uit zijn bed. De Zuid-Afrikaanse krant City Press schrijft echter dat Pistorius zich de wonden zelf heeft toegebracht, volgens een medegedetineerde.

De krant sprak ook twee gevangenisbewaarders die zeggen dat er scheermesjes in zijn cel zijn gevonden en dat hij ernstige snijwonden aan zijn polsen had. De atleet ontkent volgens de woordvoerder van de gevangenis een zelfmoordpoging ondernomen te hebben.

Het nieuws over Pistorius komt op een opvallend moment. Op zaterdag was de eerste dag van de Olympische Spelen in Rio. Vier jaar geleden schreef Pistorius in Londen geschiedenis door als eerste gehandicapte atleet uit te komen in wedstrijden tegen niet-gehandicapte sporters op de Spelen.

Depressie en posttraumatische stress

Pistorius werd begin juli veroordeeld tot zes jaar cel wegens moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Hij schoot in 2013 vier keer op zijn badkamerdeur. Volgens Pistorius dacht hij dat er een inbreker in de badkamer was, het bleek zijn vriendin te zijn.

In 2014 kreeg hij vijf jaar toen de rechter oordeelde dat er geen sprake was van moord maar dood door schuld, waarop de aanklager in beroep ging. Ook nu is het OM in beroep gegaan. Zes jaar is volgens de aanklager, die vijftien jaar eiste, een te milde straf.

Lees ook over de reacties in Zuid-Afrika op zijn straf: Is milde straf Pistorius terecht?

Tijdens de rechtszaak wilde Pistorius niet getuigen. Volgens zijn advocaat was hij niet in staat in het openbaar te spreken wegens een depressie. Rechter Thokozile Masipa noemde Pistorius tijdens het uitspreken van het vonnis een kwetsbare en angstige man, die door de vele media-aandacht lijdt aan posttraumatische stress.

    • Joram Bolle