‘Luchtaanvallen na claim doorbreken belegering Aleppo’

Rebellen zeggen dat de omsingeling voorbij is, de regering spreekt dat tegen en zegt dat de rebellen zwaar onder vuur liggen.

Syriërs in Aleppo vieren de berichten dat de belegering ten einde is gekomen.
Syriërs in Aleppo vieren de berichten dat de belegering ten einde is gekomen. Foto Thaer Mohammed / AFP

Het Syrische regime heeft zondag verschillende luchtaanvallen uitgevoerd op rebellen in Aleppo, volgens het Syrische staatspersbureau SANA. De aanvallen komen een dag nadat rebellengroepen claimden de wekenlange belegering van Aleppo door overheidstroepen doorbroken te hebben. Het Syrische regime ontkent dat daar sprake van is.

Ook volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten is de omsingeling van Aleppo sinds zaterdag voorbij. Strijders van Ahrar al-Sham, het Vrije Syrische Leger en Jabhat Fatah al-Sham - de nieuwe naam van het voorheen aan Al-Qaeda gelieerde al-Nusra - zouden in de wijk Ramousah terreinwinst hebben geboekt. Via de ontstane corridor zouden ze hun medestrijders buiten het omsingelde gebied weer hebben kunnen bereiken.

Op verschillende foto’s en video’s zou te zien zijn hoe strijders van binnen en buiten het belegerde deel van Aleppo contact met elkaar maken. In Aleppo werd het nieuws over het vermoedelijke doorbreken van de belegering door een grote menigte gevierd.

Aanvoerroute

Als het klopt dat de omsingeling afgelopen is, zou dat een grote militaire doorbraak betekenen. Aleppo is deels in handen van het regime en deels van oppositiegroeperingen. Begin juli sloot het regime de enige overgebleven toegangsweg naar het door rebellen gecontroleerde deel van de stad af. 200.000 tot 300.000 mensen in Aleppo konden de stad daarom niet meer verlaten. Een humanitaire crisis dreigde. Voor Assad zou de val van Aleppo een grote overwinning zijn, die hem bij mogelijk aanstaande vredesbesprekingen een machtige onderhandelingspositie verschaft.

Ook als de weg bij de wijk Ramousah in handen van de oppositie is, betekent dat nog niet dat er makkelijk weer bevoorrading het oostelijke deel van Aleppo in kan komen. De belegering van Aleppo begon door het blokkeren van de Castello Road, ten noorden van Aleppo. Via die weg werden goederen uit Turkije ingevoerd. De Ramousah-weg ligt in het zuiden van Aleppo en heeft geen directe aansluiting met de noordelijke aanvoerroute.

Twitter avatar aronlund Aron Lund On the “broken Aleppo siege,” much of the reporting is missing the point. Look at this delightfully crafted map: https://t.co/14M5e4WUYk