Iraanse atoomspecialist opgehangen

Shahram Amiri werd veroordeeld voor verraad. Hij zou waardevolle nucleaire informatie aan de VS hebben doorgespeeld.

Kernreactor in Arak, Iran.
Kernreactor in Arak, Iran. Foto Wikimedia Commons

Shahram Amiri, een Iraanse atoomspecialist die sinds 2011 vastzat in Iran, is deze week geëxecuteerd. Dat heeft Iran bevestigd, meldt persbureau AP. Zijn familie zegt tegen de BBC dat zijn lichaam is overgedragen en dat er touwmarkeringen in zijn nek te zien zijn, wat zou duiden op ophanging.

Amiri raakte in 2009 vermist tijdens zijn pelgrimstocht naar Mekka. Later dook hij op in de Verenigde Staten. In 2010 verscheen een video van een man die zei Amiri te zijn, waarin hij verklaarde ontvoerd te zijn door de Amerikaanse regering. Inlichtingendienst CIA zou hem toen hebben gewongen gevoelige informatie te verstrekken over het Iraanse kernwapenprogramma. Volgens Amerika zou Amiri vrijwillig naar de VS zijn gekomen. Datzelfde jaar keerde hij terug naar Iran, waar hij later werd opgepakt en berecht wegens verraad.

Protest VN-commissaris

Amiri zou samen met zo’n twintig anderen zijn opgehangen in Iran eerder deze week wegens terrorisme. Deze executies leidden tot protest bij de Hoge Commissaris van de Mensenrechten van de Verenigde Naties Zeid Ra’ad Al Hussein. Hij sprak in een verklaring van “vage aanklachten”, “minachting van het recht op een eerlijk proces” en dus van “zwaar onrecht”.

Volgens Zeid behoorden waarschijnlijk alle veroordeelden tot een minderheidsgroepering: Koerdische sunnieten.

Mensenrechtenorganisaties hebben grote kritiek op Iran wegens zijn executies. Het is een van de landen waar het vaakst de doodstraf wordt uitgevoerd. Volgens Amnesty International werden 977 mensen ter dood veroordeeld in 2015.

Akkoord kernwapenprogramma

In juli vorig jaar bereikte Iran met internationale grootmachten een akkoord over zijn kernwapenprogramma. In ruil voor het terugschroeven van nucleaire sancties door Iran worden economische sancties op het land opgeheven. De Israëlische minister van Energie Youval Steinitz heeft zondag gezegd dat Iran zich tot nu toe aan die deal houdt, meldt AFP. Hij zegt:

“Het is een slechte deal, maar het is een feit dat we nog geen schending van het akkoord hebben waargenomen door de Iraniërs.”

    • Menno Sedee