Erdogan haalt uit naar Duitsland bij anti-coupbetoging

President Erdogan heeft opgeroepen tot de massale manifestatie, waar ook de oppositie aan meedoet.

De Turkse president Erdogan, tijdens de massale bijeenkomst zondag in Istanbul. Foto AFP/Ozan Kose

In Istanbul zijn zondag ruim een miljoen Turken de straat op gegaan om te betogen tegen de plegers van de mislukte coup in juli. President Erdogan heeft opgeroepen tot de massale manifestatie, waar ook de oppositie aan meedoet.

De betoging vindt plaats op het Yenikapi-plein dat in het zuidelijke havengebied van de stad ligt. Het is de afsluiting van drie weken van demonstraties die tegen de coupplegers werden georganiseerd. De betogers - massaal met vlaggen zwaaiend - spreken hun steun uit voor Erdogan en de democratie. Op sommige spandoeken werd de president “een godsgeschenk” genoemd, meldt persdienst ANP.

Tekst gaat verder onder tweet.

Twitter avatar MevlutCavusoglu Mevlüt Çavuşoğlu All squares across Turkey particularly Yenikapi/İstanbul are united today. #TurkeyUnited https://t.co/eVtyoKfV9e

Tijdens zijn toespraak haalde Erdogan uit naar de Duitse autoriteiten. Deze stonden hem niet toe zijn aanhangers in Keulen toe te spreken via een videoverbinding, toen zij in de Duitse stad een demonstratie tegen de coup hielden. “Waar is de democratie”, vroeg Erdogan zich volgens ANP hardop af. “Laat ze de terroristen maar koesteren. Dat komt nog wel bij ze terug.”

Ook zei de president bereid te zijn de doodstraf weer in te voeren, als een meerderheid van het parlement daar ook voor is. Mocht de doodstraf in Turkije inderdaad opnieuw ingevoerd worden, dan verliest Turkije waarschijnlijk zicht op een EU-lidmaatschap.

Lees ook: In Istanbul gaat Erdogans aanhang dagelijks de straat op

Ook oppositiepartijen aanwezig

Erdogan vroeg de betogers Turkse vlaggen mee te nemen, om daarmee de nationale eensgezindheid na de verijdelde coup uit te stralen. Het is volgens Reuters de eerste keer in decennia dat de grote Turkse oppositiepartijen meedoen aan een overheidsgezinde manifestatie, die de naam “Bijeenkomst van de Democratie en Martelaren” draagt. De pro-Koerdische oppositiepartij HDP, de derde partij in het parlement, is niet uitgenodigd.

15.000 politieagenten zijn volgens Reuters op de been om de bijeenkomst in goede banen te leiden. Ook in Nederland en Duitsland waren er eerder betogingen tegen de coup.

Lees ook: Waarom Turken wél denken dat Gülen achter de coup zat

Meer dan tienduizend mensen opgepakt

Erdogan en de Turkse regering zeggen dat de islamitische geestelijke Fethullah Gülen achter de coup van 15 juli zit, waarbij tanks en militairen van de coupplegers streden tegen onder meer regeringsgezinde politieagenten en zelfs burgers. Veel westerse landen zijn sceptisch over deze aantijgingen. Zij hebben kritisch gereageerd op de vele aanhoudingen - meer dan tienduizend in totaal - van vermeende Gülenaanhagers die sindsdien door de Turkse overheid zijn verricht.

    • Guus Ritzen