Ajax wint bij Sparta, Roda gelijk tegen Heracles

FC Groningen werd met 0-5 aan de kant gezet, Elia maakte een hattrick.

Sparta - Ajax. Ajax-speler Mateo Cassierra scoort de 1-3 en viert dat met Davy Klaassen. Foto ANP

Ajax heeft zijn eerste competitiewedstrijd gewonnen van Sparta (1-3), dat zijn rentree maakte in de eredivisie. De Amsterdammers hadden geen makkelijke middag in Rotterdam. Een groot deel van de wedstrijd stond het gelijk, nadat Klaassen en Sanusi al vroeg in de wedstrijd trefzeker waren.

Het duurde vervolgens tot de tweede helft voordat Ajax de overwinning wist binnen te slepen. Na rust schoot Sinkgraven vanaf links in het strafschopgebied de bal hard binnen, na een mooie opgezette aanval. In de 65ste scoorde de Colombiaan Cassierra, die deze zomer overkwam van Deportivo Cali, de 1-3.

AZ gelijk tegen Heerenveen, Heracles en Roda ook gelijkspel

In Alkmaar speelde AZ 2-2 gelijk tegen Heerenveen. Stijn Schaars, die deze zomer PSV transfervrij verliet voor de club uit Friesland, maakte acht minuten voor tijd gelijkmaker uit een vrije trap. AZ - dat deze week de playoffs in de Europa League wist te bereiken - was de betere ploeg. Ze kwamen zelfs tot twee keer toe op voorsprong, maar wisten die niet vast te houden.

Ook Roda JC en Heracles kwamen niet verder dan een gelijkspel. In Kerkrade bleven de twee ploegen steken op 1-1. Heracles, dat afgelopen week uitgeschakeld werd in de voorrondes van de Europa League, opende in de 33ste minuut de score na een goal van Navrátil. Een groot deel van de wedstrijd stond de ploeg uit Almelo voor, totdat Auassar achttien minuten voor tijd de gelijkmaker scoorde.

Elia schiet Feyenoord naar grote overwinning

Feyenoord heeft zijn eerste competitieduel van dit seizoen makkelijk gewonnen. FC Groningen werd in de tot Noordlease Stadion herdoopte Euroborg met 0-5 aan de kant gezet. Eljero Elia was de grote man aan Rotterdamse zijde. Hij maakte drie goals.

Het was een wedstrijd die sowieso een lange reeks zou doorbreken. Groningen verloor zijn openingswedstrijd niet meer sinds 2009, Feyenoord hoefde de afgelopen negen ontmoetingen met de noorderlingen geen nederlaag te incasseren.

In de 19e minuut viel de 0-1. Een schot van Elia kon Groningen-doelman Padt nog tegenhouden, de rebound van Tonny Vilhena ging er alsnog in. Een kwartier later begon de Elia-show echt. Toornstra gaf voor van rechts, Elia schoot van dichtbij binnen. Nog voor rust was de wedstrijd definitief beslist. Met een geplaatst schot in de verre hoek maakte Elia er 0-3 van.

Ook in de tweede helft duurde het niet lang tot Feyenoord scoorde en weer was Elia de doelpuntenmaker. Na slecht uitverdedigen kon hij iets binnen het strafschopgebied hard de 0-4 binnenglijden. Even later kon hij ook zijn vierde maken uit een voorzet op maat van Rick Karsdorp, maar Elia schoot vanaf een paar meter naast.

Na 63 minuten was de wedstrijd voor Elia voorbij. Vlak na de 0-4 beende hij teleurgesteld de spelerstunnel in met een pijnlijke vinger. Hij kwam nog kort het veld op, maar ging even later definitief naar de kant.

Een kwartier voor tijd mocht de van Watford overgekomen vleugelspeler Steven Berghuis zijn debuut maken. Hij verving Dirk Kuijt. Zeven minuten voor tijd bepaalde de eveneens debuterende spits Nicolai Jørgensen de eindstand via de onderkant van de lat op 0-5.

Vrijdag begon de Eredivisie met een 1-1 gelijkspel tussen NEC en PEC Zwolle. Op zaterdag versloeg ADO Go Ahead Eagles, PSV won van Utrecht, Vitesse flitste langs Willem II en Excelsior won op bezoek bij FC Twente.

Feyenoord koploper

Met alle wedstrijden gespeeld, is Feyenoord na de eerste speelronde koploper van de eredivisie. De Rotterdammers hebben het beste doelsaldo en staan daardoor op de gedeelde eerste plaats met PSV, Ajax, ADO Den Haag, Excelsior en Vitesse.

    • Guus Ritzen
    • Joram Bolle