Identiteit aanvaller Charleroi bekend

Zaterdag verwondde een 33-jarige Algerijn twee agentes met een hakmes in Charleroi. Politiebureaus zullen extra beveiligd worden.

Vice-premier Kris Peeters (l), premier Charles Michel (midden) en minister van Defensie Steven Vandeput tijdens een persconferentie zondag.
Vice-premier Kris Peeters (l), premier Charles Michel (midden) en minister van Defensie Steven Vandeput tijdens een persconferentie zondag. Foto AFP/Belga/Nicolas Maeterlinck

De dader die zaterdag twee politieagentes verwondde met een kapmes in Charleroi is een 33-jarige man uit Algerije. Hij woonde sinds 2012 in België. Dat heeft de Belgische aanklager zondag bekendgemaakt. De man was bekend bij de politie wegens criminele activiteiten, “niet voor terrorisme”.

De politieagentes die bij de aanval gewond raakten, zijn zondag ontwaakt uit een kunstmatige coma. Beiden zijn in hun gezicht geraakt. Een agente, die het ernstigst werd verwond, moet zware chirurgische ingrepen ondergaan, meldt persdienst ANP. De andere agente is gewond aan haar kaak en aan haar nek. Ze wordt zondag nog een keer geopereerd.

IS eist aanslag op

De man overleed in het ziekenhuis nadat hij door een derde agent werd neergeschoten. De Belgische premier Charles Michel brak zijn vakantie af in reactie op de aanslag. Hij zei dat het waarschijnlijk gaat om een terreurdaad. De dader zou Allahu Akbar (god is groot) hebben geroepen.

Het federaal parket heeft een onderzoek geopend wegens een “terroristische moordpoging”. In de nacht van zaterdag op zondag zijn in de regio twee huiszoekingen gedaan. Michel gaat hoogstwaarschijnlijk zondagmiddag naar Charleroi.

Terreurbeweging Islamitische Staat eiste de aanslag zondag op. Dat claimt Amaq, het persbureau van IS. Of IS er daadwerkelijk iets mee te maken had, is nog de vraag. De jihadisten eisen vaker aanslagen op, zonder dat ze er daadwerkelijk achter zitten.

Extra beveiliging politiebureaus

Het dreigingsniveau voor politiebureaus in België is in reactie op de aanslag verhoogd. Dat maakte Michel zondag bekend na een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad, melden Belgische media.

Voor België geldt met 3 het op een na hoogste dreigingsniveau. Bij politiebureaus was dat echter 2. Dat is nu verhoogd naar 2+. Volgens Michel, die niet op details in wilde gaan, betekent dat dat een paar extra veiligheidsmaatregelen genomen zijn om agenten beter te beschermen. Politievakbond VSOA vindt dat ook voor politiebureaus dreigingsniveau 3 moet gelden.

    • Guus Ritzen
    • Joram Bolle