De nacht in Rio: zwemsters naast podium op estafette

Zwemsters slagen er niet in voor Nederland teleurstellende eerste dag in Rio goed te maken en eindigen bij estafette op de vierde plaats.

Ongeloof na afloop op de gezichten van Steenbergen, Heemskerk en Dekker: geen medaille voor Nederland op de estafette. Foto ANP / Robin Utrecht

De Nederlandse estafettezwemsters zijn er afgelopen nacht niet in geslaagd een medaille te pakken op de 4 x 100 meter vrije slag. Nederland, vooraf gezien als een serieuze medaillekandidaat, werd vierde en bleef zo net buiten het podium.

Na een voor Nederland wat teleurstellend verlopen eerste wedstrijddag in Rio was de hoop gevestigd op de zwemsters, die in Londen nog zilver haalden op de estafette. Maar Marrit Steenbergen, Femke Heemskerk, Inge Dekker en Ranomi Kromowidjojo slaagden er niet in op het podium te eindigen. Na een matige start van Steenbergen klokte ook Heemskerk een voor haar doen slechte tijd, waarna Dekker en Kromowidjojo de opgelopen achterstand op nummer drie Canada niet meer konden inhalen. Australië, met de zusjes Campbell, snelde intussen naar het goud in een nieuw wereldrecord van 3.30,65. De Verenigde Staten pakten het zilver.

Lees ook het stuk van onze verslaggever Rob Schoof: Definitief einde van een tijdperk voor de Golden Girls

Er werden meer medailles verdeeld bij het zwemmen vannacht. De Hongaarse Katinka Hosszú pakte in een indrukwekkende race het goud op de 400 meter wisselslag in een nieuw wereldrecord van 4.26,36. Bij de mannen was de Japanner Kosuke Hagino de beste op dezelfde afstand. De 400 meter vrije slag bij de mannen was een prooi voor de Australiër Mack Horton, die daarmee de Chinees Yang Sun onttroonde als olympisch kampioen.

En verder…

 • Yuri van Gelder en Epke Zonderland mogen volgende week terugkomen voor de olympische toestelfinales. Van Gelder moest zaterdag in Rio lang in spanning zitten, maar bereikte uiteindelijk met een score van 15,333 als achtste de finale aan de ringen. Titelverdediger Zonderland overtuigde op rek met de derde plaats. Bart Deurloo bereikte de meerkampfinale. Nederland eindigde als land als tiende.
  Lees ook: Zonderland opgelucht, Van Gelder moest nagelbijten
 • Twee van de Nederlandse beachvolleybalkoppels begonnen met een overwinning aan hun olympisch toernooi: Brouwer/Meeuwsen wonnen in twee sets van het Russische koppel Liamin/Barsuk (21-15, 21-14) en ook Meppelink en Van Iersel waren in twee sets te sterk voor de Venezolaanse speelsters Perez Pazo en Agudo (21-17, 21-11).
 • De Amerikaanse basketballers zijn met een grote overwinning begonnen aan de Spelen. Het ‘Dream Team’ won met 119 - 62 van China.
 • Bij het tennis werd Venus Williams verrassend genoeg in de eerste ronde van het enkelspel uitgeschakeld. Williams verloor in drie sets (4-6, 6-3, 7-6) van de Belgische Kirsten Flipkens.
  Lees ook: ons liveblog over dag 1 van de Olympische Spelen in Rio terug.
   • Pim van den Dool