Dag 2 Spelen: turnsters stunten met plek in teamfinale

Goud voor VS (en Michael Phelps)

Het spectaculaire slotstuk van de zwemdag van vandaag, de 4 x 100 meter vrije slag, is gewonnen door de Verenigde Staten. De Amerikanen zwommen naar het goud dankzij onder meer een briljante 100 meter van Michael Phelps, die en splittijd liet noteren van 47,12 seconden. De estafette bleef lange tijd spannend omdat de Fransen de VS goed konden bijhouden, maar Frankrijk moest genoegen nemen met zilver. Het brons is voor Australië.

Voor Phelps is het zijn negentiende gouden olympische medaille ooit.

Djokovic verrassend uitgeschakeld in Rio

Juan Martín del Potro heeft voor een enorme stunt gezorgd door Novak Djokovic in de eerste ronde van het olympisch enkelspel uit te schakelen. De Argentijnse tennisser rekende in Rio de Janeiro in twee zware sets af met de Servische nummer één van de wereld: 7-6 (4) 7-6 (2).

De twee tennissers waren in de spannende wedstrijd aan elkaar gewaagd. De Argentijn, op plaats 141 van de mondiale lijst, was echter sterker en zeker in de tweede tiebreak had Djokovic geen antwoord op de rake slagen van Del Potro. De Argentijn stond lang aan de kant vanwege blessureleed en verloor daardoor veel plaatsen op de wereldranglijst. Nu hij weer fit is, is hij bezig aan een inhaalslag.

Djokovic verloor vier jaar geleden in Londen van Del Potro in de strijd om het brons.

Eerste goud voor Kate Ledecky

De Amerikaanse zwemster Kate Ledecky heeft haar eerste gouden medaille binnengehaald in de finale van de 400 meter vrije slag. De 19-jarige sensatie zwom in een fabelachtig wereldrecord van 3.56,46 naar haar eerste plak van deze Spelen. Het zilver was er, op grote afstand, voor de Britse Jazmin Carlin (4.01,23), het brons ging naar de Amerikaanse Leah Smith.

Peaty pakt goud met wéér een wereldrecord

De Brit Adam Peaty heeft zoals verwacht het goud gepakt op de 100 meter schoolslag. Peaty, die gisteren tijdens de series nog een wereldrecord zwom, verbeterde dat record tijdens de finale zojuist opnieuw. De Brit tikte aan na 57,13 seconden, waarmee hij de concurrentie ver achter zich liet. Het goud voor Peaty is het eerste goud voor Groot-Brittannië tijdens deze Spelen.

Foto AFP / Martin Bureau

Foto AFP / Martin Bureau

Achter het geweld van Peaty pakte de Zuid-Afrikaan Cameron van der Burgh het zilver in een tijd van 58,69. De Amerikaan Cody Miller zwom naar het brons.

Verschuren niet naar finale 200 vrij

Sebastiaan Verschuren is er teleurstellend genoeg niet in geslaagd om de finale van de 200 meter vrije slag te bereiken. De Europees kampioen eindigde in de eerste halve finale als vijfde met een tijd van 1.46,34, wat niet genoeg was voor een plaats bij de beste acht.

Foto ANP / Robin Utrecht

Foto ANP / Robin Utrecht

Sjöström in wereldrecord naar eerste olympisch goud

De Zweedse zwemster Sarah Sjöström heeft zojuist op imponerende wijze de finale van de 100 meter vlinderslag gewonnen. De overwinning van Sjöström, in een nieuw wereldrecord van 55.48, betekent het eerste olympische goud voor de Zweedse. Het zilver op de 100 vlinder ging naar de Canadese Penelope Oleksiask, het brons is voor de Amerikaanse Dana Vollmer.

Turnsters bereiken finale landenwedstrijd

De Nederlandse turnsters zijn erin geslaagd de finale van de landenwedstrijd te bereiken. Tegen de verwachting in slaagde alleen Japan er in de laatste sessie nog in om Nederland voorbij te streven, waardoor de Nederlandse vrouwen op de achtste plaats van de kwalificaties eindigden. En aangezien de beste acht landen in de finale mogen uitkomen, zien we de Nederlandse turnsters dinsdag terug.

Foto ANP / Sander Koning

Foto ANP / Sander Koning

Naast de uitstekende prestatie met het team waren de turnsters ook individueel succesvol. Sanne Wevers maakte haar status als medaillekandidate op balk waar met een finaleplaats, Eythora Thorsdottir en Lieke Wevers kunnen zich opmaken voor de meerkampfinale. Bondscoach Gerben Wiersma noemde de prestaties van vandaag tegenover persbureau ANP "heel bijzonder".

Programma tweede dag zwemfinales

Zometeen vanaf 3.00 uur Nederlandse tijd is het tijd voor de tweede finalesessie van het zwemtoernooi. Met als afsluiter rond 4.50 uur de 4 x 100 meter vrije slag bij de mannen, maar daarvoor ook een aantal andere mooie finales en Sebastiaan Verschuren in actie in de halve finales van de 200 meter vrije slag:

  • finale 100 meter vlinderslag vrouwen
  • halve finales 200 meter vrije slag mannen
  • halve finales 100 meter schoolslag vrouwen
  • finale 100 meter schoolslag mannen
  • finale 400 meter vrije slag vrouwen
  • halve finales 100 meter rugslag mannen
  • halve finales 100 meter rugslag vrouwen
  • finale 4 x 100 meter vrije slag mannen

Haase en Rojer verliezen in eerste ronde

Het olympisch tennistoernooi is voor Nederland op een grote teleurstelling uitgelopen: na de uitschakeling van Kiki Bertens en Robin Haase in het enkelspel, verloor Haase zojuist ook in het dubbelspel in de eerste ronde. Samen met Jean-Julien Rojer legde Haase het af tegen de Spanjaarden Rafael Nadal en Feliciano López: 4-6, 4-6. Vier jaar geleden in Londen strandden Haase en Rojer ook in de eerste ronde.

In de eerste set werden Haase en Rojer al direct gebroken en konden ze het sterke spel van Nadal en López niet bijhouden. In het tweede bedrijf ging het daarentegen lang gelijk op, maar maakte het Nederlandse koppel bij 4-4 bepalende fouten. Zo sloeg Haase tweemaal een dubbelfout en miste Rojer een eenvoudige smash. Nadal kon de partij daarop eenvoudig uitserveren.

Li Jie uitgeschakeld in derde ronde

De Nederlandse tafeltennister Li Jie is in de derde ronde van het enkelspel uitgeschakeld na een ware thriller. De Française Xue Li was in zeven games te sterk: 8-11, 12-14, 11-8, 11-9, 11-7, 6-11, 11-8.

Foto Reuters / Alkis Konstantinidis

Foto Reuters / Alkis Konstantinidis

Door haar uitschakeling nu kan Li Jie haar prestaties van de Spelen van Peking en Londen niet evenaren. Daar bereikte ze steeds de vierde ronde. Nu was de derde ronde, waarin ze als geplaatste speelster mocht beginnen, het eindstation. Li Jie komt later nog wel in actie in de landenwedstrijd.

De andere Nederlandse deelneemster in Rio, Li Jiao, bereikte gisteren de derde ronde na een overwining in zes games op de Thaise Suthasini Sawettabut. Jiao treft in de derde ronde de voor Oostenrijk uitkomende Chinese Liu Jia. Deze wedstrijd staat voor morgenmiddag (16.00 uur) op het programma.

Zusjes Williams uitgeschakeld in dubbelspel

Het is voorlopig bepaald niet het olympisch toernooi voor de zusjes Williams. Nadat Venus Williams gisteren in de eerste ronde van het enkelspel verrassend genoeg het onderspit moest delven tegen de Belgische Kirsten Flipkens, werden Venus en haar zus Serena vanavond uitgeschakeld in de eerste ronde van het dubbelspel. En dat is bijzonder, want Venus en Serena zijn drievoudig olympisch kampioen in het dubbelspel en waren in Rio als eerste geplaatst. Het Tsjechische duo Lucie Safarova en Barbora Strycova bleek echter in twee stes te sterk: 6-3, 6-4. Serena Williams wist haar eersterondepartij in het enkelspel vandaag overigens wel te winnen.

Rafael Nadal vierde zijn terugkeer op de tennisbaan in Rio eerder vandaag met een overwinning. In twee sets was de Spaanse tennisser in de eerste ronde van het enkelspel te sterk voor de Argentijn Federico Delbonis: 6-2 6-1. Nadal stond maanden aan de kant vanwege een polsblessure. Sinds Roland Garros, waarvoor hij zich moest terugtrekken, speelde de Spanjaard geen enkele wedstrijd meer.

Hockeyers verslaan Ierland met 5-0

De hockeymannen hebben hun eerste zege geboekt van deze Olympische Spelen. Ierland werd zojuist met 5-0 verslagen. De hockeyvrouwen boekten eerder vandaag ook al een 5-0 overwinning, op Spanje.

De ruime overwinning op Ierland is een opsteker voor de ploeg van bondscoach Max Caldas, die gisteren een 3-1 voorsprong tegen Argentinië verspeelden (het werd 3-3 gelijk). Mink van der Weerden (strafcorner) en Jorrit Croon scoorden al in het eerste kwart van de wedstrijd tegen Ierland. In de derde periode toonde Van der Weerden nogmaals zijn splijtende sleeppush en had ook Mirco Pruijser succes. In de slotminuut kreeg Jeroen Hertzberger nog een doelpunt achter zijn naam, al was de maker Iers.

Dinsdag spelen de hockeyers hun derde groepswedstrijd, tegen Canada (18.30 uur).

Turnsters moeten in spanning afwachten

De Nederlandse turnsters hebben voorlopig de zevende score genoteerd in Rio. Vanaf 1.30 uur komen Frankrijk, Japan en Canada nog in actie, waardoor Nederland moet vrezen nog buiten de top-8 te vallen die recht geeft op een plek in de finale van de landenwedstrijd.

Foto Reuters / Dylan Martinez

Eythora Thorsdottir in actie op het onderdeel vloer. Foto Reuters / Dylan Martinez

Sanne Wevers lijkt een goede kans te maken op het bereiken van de toestelfinale balk. Ze turnde vanavond een oefening die goed was voor een score van 15,066 punten. De Amerikaansen Lauren Hernandez en Simone Biles, wereldkampioene op het toestel, deden het niet veel later beter dan Wevers. Maar ook met de vierde plaats en nog slechts één startgroep te gaan heeft ze ruim zicht op een plaats bij de beste acht. Dat betekent dat ze volgende week maandag terugkeert voor de strijd om de medailles op balk. Voor Lieke Wevers en Eythora Thorsdottir lonkt een plaats in de allroundfinale.

Bokser Müllenberg naar volgende ronde

Bokser Peter Müllenberg heeft de eerste ronde in de categorie tot 81 kilo gewonnen. Hij was op punten te sterk voor de Iraniër Ehsan Rouzbahani: 3-0. Het oordeel van de jury was na drie ronden unaniem: 29-28 29-28 29-28.

Eerder op de dag behaalde Enrico Lacruz (-60 kg) de eerste olympische zege namens Nederland sinds Barcelona 1992. Nadien ontbrak Oranje steeds bij het olympisch bokstoernooi. In Rio komt ook Nouchka Fontijn (-75 kg) nog in actie. De Europees kampioene is direct geplaatst voor de kwartfinales, die pas over anderhalve week worden afgewerkt.

Zware hersenschudding voor Van Vleuten

Uit onderzoek in het ziekenhuis in Rio is gebleken dat Annemiek van Vleuten, die hard ten val kwam bij de wegwedstrijd, een zware hersenschudding heeft opgelopen, en drie scheurtjes in haar wervelkolom. Ze zal 24 uur op de intensive care blijven, meldt onze verslaggever Rob Schoof vanuit Rio.

Schoof sprak na afloop van de wegwedstrijd met Anna van der Breggen, die na de val van Van Vleuten het goud pakte. Ze zei tegen Schoof dat ze het moeilijk vond blij te zijn met haar gouden medaille. De nieuwe olympisch kampioen was tijdens de koers zwaar onder de indruk geweest van de manier van rijden van Van Vleuten:

,,Annemiek reed zo ongelooflijk sterk, ze reed gewoon op kop. Dit was de wedstrijd van haar leven. Als ik bij haar had kunnen blijven op die klim, dan had ik dat gedaan.”

Toen ze bij de afdaling haar ploeggenoot zag liggen schrok Van der Breggen enorm, zei ze:

,,Het zag er gewoon heel slecht uit. Ik dacht eigenlijk dat ze dood was. Niemand deed ook iets, daar. Weet je, het is de belangrijkste dag in je carrière. Ik heb hier lang naar toegeleefd, het hele seizoen alles voor gedaan, maar op het moment dat je dat ziet maakt het echt helemaal niks meer uit. Dan wil ik er alles voor opgeven. Wat maakt zo’n wedstrijd dan uit. Maar je kan er niks aan doen. Ik had veel moeite om überhaupt nog te blijven trappen. Maar uiteindelijk kom je er langzaam weer in. Direct na de finish vroeg ik ernaar bij de verzorger, maar die zei dat het wel oké was. Ik ben blij dat Annemiek bij is, en ze beweegt alles.”

Hockeymannen bij rust 3-0 voor

De hockeyers lijken op weg naar hun eerste overwinning van deze Olympische Spelen. Nederland staat halverwege de wedstrijd tegen Ierland met 2-0 voor. Een overwinning op de Ieren zou een mooie opsteker zijn voor de ploeg van bondscoach Max Caldas, die gisteren met een 3-3 gelijkspel aan het olympisch toernooi begon.

Foto ANP / Koen Suyk

Foto ANP / Koen Suyk

Wevers op koers voor toestelfinale

Turnster Sanne Wevers is vrijwel zeker van een plaats in de olympische finale op het toestel balk. Wevers turnde zojuist in de kwalificaties een oefening die goed was voor een score van 15,066. Dat was op dat moment de tweede score van de dag. De Amerikaanse turnsters komen nog in actie op de balk, daarna volgt nog de laatste van vijf startgroepen. De beste acht turnsters mogen terugkomen voor de strijd om de medailles op balk.

Waarom nog wakker blijven?

Wat staat er vanavond en vannacht nog te gebeuren in Rio dat lang opblijven rechtvaardigt? Nu bezig is naast de kwalificaties bij het vrouwenturnen, waar Nederland twee van de vier onderdelen heeft gehad, ook het hockey. De Nederlandse mannen spelen op dit moment hun tweede groepswedstrijd tegen Ierland, na een 3-3 gelijkspel tegen Argentinië gisteren.

Vanaf 3.00 uur vannacht de tweede dag van de zwemfinales, helaas zonder Sharon van Rouwendaal in de finale van de 400 meter. Wel staat onder de 4 x 100 meter estafette bij de mannen op het programma, waar we Michael Phelps in actie zullen zien voor de Verenigde Staten.

Schrik. Angst. Vreugde. Tranen

Een onwaarschijnlijke mix van emoties was onuitwisbaar bij de Nederlandse vrouwenploeg, zondagmiddag in Rio de Janeiro, schrijft onze verslaggever in Rio Rob Schoof in zijn verslag van de wegwedstrijd bij het vrouwenwielrennen:

"...de enorme blijdschap over het olympisch goud, maar tegelijkertijd, letterlijk, doodsangst over het lot van een derde ploeggenoot, Annemiek van Vleuten, die tien minuten eerder op afschuwelijke wijze ten val was gekomen in een gevaarlijke afdaling en roerloos was blijven liggen over een hoge stoeprand."

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Anna van der Breggen dacht dat haar ploeggenootje Annemiek van Vleuten dood was, toen ze haar zag liggen in de bocht. #Rio2016

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof ,,Ik kan niet echt blij zijn met mijn gouden medaille als er zoiets gebeurt", zegt Van der Breggen. Nog steeds geëmotioneerd. #Rio2016

De manier waarop ze olympisch kampioen werd was onvoorstelbaar, maar dat zij op dit moment wel de sterkste renster ter wereld is, is geen verrassing, schrijft Schoof:

"Van der Breggen wordt al jaren gezien als de natuurlijke opvolgster van Vos. In 2012 werd de rijdster uit het Overijsselse Hasselt al vijfde op het WK, een jaar later hielp ze Vos aan een wereldtitel in Florence."

Turnsters beginnen aan kwalificatie

Nadat de mannen gisteren al in actie kwamen, is het in Rio nu de beurt aan de Nederlandse turnsters. Onder anderen Céline van Gerner en Sanne Wevers turnen vanavond een individuele meerkamp, die geldt als kwalificatie voor zowel de indiviudele wedstrijden als de finale van de landenwedstrijd later deze week.

Foto Reuters / Damir Sagolj

Sanne Wevers eerder deze week tijdens de trainingen in Rio. Foto Reuters / Damir Sagolj

Voor Van Gerner was het de afgelopen dagen spannend of ze wel een volledige meerkamp kon turnen, maar ze is voldoende hersteld van haar achillespeesblessure om vanavond in actie te komen. Wel zal Van Gerner volgens de bond haar gekwetste onderbeen ontzien door enkele aanpassingen te doen op brug en vloer, meldde persbureau ANP vanochtend. Op balk kan Van Gerner haar oefening doen zoals gepland. Op sprong, het laatste onderdeel, wordt ter plaatse bekeken of het nodig is of de turnster in actie komt.

De kwalificaties zijn live te bekijken via de livestreams van de NOS.

Judoka bezorgt Kosovo eerste (gouden) medaille

Een bijzondere primeur in Rio vanavond: judoka Majlinda Kelmendi heeft voor Kosovo de eerste olympische medaille ooit gewonnen. Kelmendi was in de categorie tot 52 kilogram de beste en pakte daarmee direct goud voor haar land. Het zilver ging naar de Italiaanse Odette Giuffrida, brons was er voor de Japanse Misato Nakamura en de Russische Natalia Kuziutina.

Bij het schoonspringen pakte het Chinese duo Shi Tingmao en Wu Minxia het goud bij het synchroonduiken vanaf de 3 meter-plank. Het zilver ging haar het Italiaanse duo Cagnotto/Dallape, het brons naar de Australische dames Keeney/Smith.

Lips twintigste na dressuur

Eventingruiter Tim Lips is na het onderdeel dressuur de beste Nederlandse ruiter in het olympisch eventingtoernooi. Lips kreeg gisteren voor zijn proef met Bayro 46,0 strafpunten, waardoor hij voor Alice Naber-Lozeman staat. Zij kreeg vandaag met haar paard Peter Parker 46,2 strafpunten.

Merel Blom (Rumour Has It) werd met 54,4 slechts 53e. Theo van de Vendel (Zindane) kon geen bijdrage leveren voor het landenklassement. Zijn score van 65,7 werd geschrapt. In de teamwedstrijd staat Nederland op de elfde plaats met 146,6. Duitsland (122,0) leidt vóór Frankrijk (122,2) en Australië (126,4).

William Fox-Pitt begint maandag op de rug van Chilli Mourning vooralsnog als titelfavoriet aan de cross country. Hij heeft een kleine voorsprong op de Australiër Christopher Burton en de Fransman Mathieu Lemoine. Het hippisch evenement voor allrounders wordt dinsdag afgesloten met een klassiek springconcours.

Van der Breggen gehuldigd in Rio

Anna van der Breggen heeft zojuist haar gouden medaille in ontvangst mogen nemen na afloop van de wegwedstrijd in Rio. Door de gouden plak van Van der Breggen staat Nederland momenteel gedeeld achtste in het medailleklassement.

Foto ANP / Olaf Kraak

Foto ANP / Olaf Kraak

Van der Breggen reageerde na afloop tegenover de NOS ingetogen vanwege de harde val van ploeggenoot Annemiek van Vleuten. Ze was zich "rot geschrokken', zei Van der Breggen, die even moeite had zich te herpakken, maar uiteindelijk "voor Annemiek" de koers vervolgde.

Over de toestand van Van Vleuten is geen laatste nieuws. Een medewerker van de Nederlandse wielerploeg zei een half uur geleden op camera bij de NOS dat ze bij bewustzijn is en kan praten.

Teleurgestelde Van Rouwendaal schrapt 800 meter

Sharon van Rouwendaal heeft zich na haar teleurstellende optreden in de series van de 400 meter afgemeld voor de 800 meter die later deze week nog op haar programma stond. Van Rouwendaal, die vorig jaar bij het WK in Kazan nog het zilver pakte achter de Amerikaanse zwemster Ledecky, kwam in de serie niet verder dan de zevende tijd en plaatste zich daardoor niet voor de finale van komende nacht. ,,Ik schaam me dat ik zo ver achter lag'', bekende Van Rouwendaal tegenover persbureau ANP:

,,Het begin ging ook best lekker. Ik wilde op een gegeven moment versnellen, maar dat ging gewoon niet. En in één keer waren ze weg.''

Twitter avatar SvRouwendaal Sharon v Rouwendaal Not the race I was hoping for. I gave it my all and the beginning of the race was very good.… https://t.co/m7FuegmTAf

Van Rouwendaal gaat zich nu volledig richten op de 10 kilometer in het open water, die volgende week maandag op het programma staat. Op die afstand geldt Van Rouwendaal als medaillekandidaat.

Beachvolleybalsters verliezen eerste groepswedstrijd

Hoewel de aandacht van Nederland begrijpelijkerwijs even volledig gefocust was op het wielrennen, gaat het sporten elders gewoon door. Beachvolleybalsters Jantine van der Vlist en Sophie van Gestel verloren op de Copacabana vanavond hun eerste groepswedstrijd tegen de Canadese groepshoofden Sarah Pavan en Heather Banhun: 21-15 21-17. Van der Vlist/Van Gestel is daarmee het enige van de vier Nederlandse koppels die de eerste wedstrijd in Rio heeft verloren. De vrouwen komen in de nacht van dinsdag op woensdag opnieuw in actie.

Wielrenster Van Vleuten in shock

VRT-presentator Karl Vannieuwkerke tweet dat Van Vleuten in shock is.

Twitter avatar Vannieuwkerke Karl Vannieuwkerke Nieuws van onze eigen mensen in Brazilië @AvVleuten is bij bewustzijn, maar in shock. Belangrijker dan Olympisch goud. Veel belangrijker.

GOUD voor Van der Breggen!

De Nederlandse Anna van der Breggen wint GOUD op de olympische wegwedstrijd in Rio de Janeiro. Het is de eerste (gouden) medaille voor Nederland.

Foto AFP / Greg Baker

Foto AFP / Greg Baker

De Zweedse Emma Johansson pakt zilver en Elisa Longo Borghini (Italië) gaat met het brons naar huis. Vos kwam als negende over de finish.

Nederland speelde een grote rol in de spannende finale. Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten bleven over. De 33-jarige Van Vleuten nam de koers over, maar kwam in de afdaling hard ten val. Het zag er slecht uit. Chef de mission Maurits Hendriks meldt dat Van Vleuten "ok" is. Ze zou inmiddels weer bij bewustzijn zijn.

De hele wedstrijd had Vos een dienende rol, waarbij ze onder meer bidons haalde voor haar ploegmaats. Met nog zo’n dertig kilometer te verrijden sprong Vos mee in een kopgroepje, dat een ruime minuut kreeg van het peloton. Later reed het peloton, onder aanvoering van de Amerikanen, het gat weer dicht. Aan het begin van de slotklim viel het peloton helemaal uit elkaar en konden alleen Van der Breggen en Van Vleuten zich handhaven.

Tennisser Robin Haase uitgeschakeld in eerste ronde

In navolging van Kiki Bertens is ook tennisser Robin Haase uitgeschakeld in de eerste ronde van het olympisch enkelspel in Rio de Janeiro. De 29-jarige Hagenaar was zondag niet opgewassen tegen de twee jaar jongere Portugees Joao Sousa, de nummer 36 van de wereldranglijst.

Wielrenster Annemiek van Vleuten komt hard ten val in finale

Met nog elf kilometer tot de finish komt Annemiek van Vleuten hard ten val. Van Vleuten miste een bocht, gaat over de kop en smakte tegen het asfalt. Het ziet er slecht uit.

Ze reed in de afdaling weg bij Mara Abbott (VS), die vanaf kilometer 17 op elkaar waren aangewezen. Van Vleuten was op weg naar een medaille.

Van Rouwendaal stelt teleur op 400 meter vrij

Zwemster Sharon van Rouwendaal zet een teleurstellende tijd van 4.11,44 neer op de 400 meter vrij. Hiermee zet ze de negentiende tijd neer en dat betekent dat de finale er niet in zit.

Twitter avatar KNZB_Live KNZB_Live Ledecky 3.58.71, net geen WR Sharon van Rouwendaal zevende in 4.11.44. Vorig jaar WK-zilver in 4.03.02. Dit zal pijn doen.

Vorig jaar behaalde Van Rouwendaal nog WK-zilver in 4.03,02. De snelste zwemster was Katie Ledecky (Verenigde Staten). Zij verbrak met haar tijd (3.58,71) het olympisch record dat op 4.01,45 stond.

Later deze week staat ook nog de 800 meter vrij op het programma van Van Rouwendaal. Of ze die afstand gaat zwemmen, is nog niet zeker. Ze richt zich vooral op de 10 kilometer in het open water. Die wedstrijd is volgende week maandag.

Tafeltennisster Li Jiao bereikt derde ronde

Tafeltennisster Li Jiao heeft haar eerste wedstrijd met enige moeite gewonnen de Thaise Suthasini Sawettabut te verslaan. Ze bereikte de derde ronde na zes games: 12-10, 11-8, 9-11, 11-7, 8-11 en 11-5. De Nederlandse treft morgen de Oostenrijkse Jia Liu, zij strijden om een plek in de achtste finales.

De Olympische Spelen zijn de laatste stop voordat Jiao haar loopbaan afsluit. Jiao komt ook nog uit in de landenwedstrijd.

Verschuren: ik geniet dat ik mijn ding mag doen

Zwemmer Sebastiaan Verschuren plaatste zich overtuigend voor de halve finales van de 200 meter vrije lag. Later vandaag volgen de halve finales. Tegenover ANP reageerde Verschuren ingetogen: "Ik ben een rondje verder, daarvoor kom ik hier."

"Mijn doel is zoveel mogelijk rondes te mogen zwemmen in dit prachtige bad. Het ging lekker, deze tijd is voor nu ook goed. Ik heb me voorgenomen om zo lang mogelijk te genieten van alles hier op de Spelen en dit was een mooie eerste stap."

Dat genieten is iets van de laatste tijd. Bij de Spelen in 2012 kampte de Amsterdamse zwemmer met een mentale dip. De druk die hij zichzelf oplegde ging ten koste van het plezier en zijn prestaties. Nu is hij ontspannen: "Als ik dit stadion binnenloop, neem ik alles goed in me op. Er is niets mooiers dan goed uitgerust kunnen racen", zei hij.

Hij blikte terug op zijn dip:

"Ik heb jaren meegemaakt dat het niet goed voelde dat ik mócht zwemmen, dat het mooi is om er te staan. Nu geniet ik ervan dat ik hier mijn ding mag doen, dat ik blijkbaar in dit veld thuishoor. Dat gevoel moet ik koesteren."

Hockeydames winnen overtuigend van zwak Spanje

De Nederlandse hockeyvrouwen winnen hun eerste wedstrijd op het Olympische toernooi met 5-0 van de Spanjaarden. Spanje, normaal gesproken al geen hoogvlieger, kon niet op tegen het sterke oranje van Maartje Paumen. Paumen zorgde in deze wedstrijd voor twee doelpunten uit een strafcorner, het Nederlandse wapen.

De hockeysters leidden de wedstrijd al ver voor rust met 4-0. Lidewij Welten tikte vrij snel de eerste bal binnen. Laurien Leurink zorgde voor de 2-0 en Marloes Keetels maakte de derde goal.

Foto Sander Koning / ANP

Foto Sander Koning / ANP

Spanje kon aanvallend niet veel betekenen, maar kon in de eerste helft wel drie strafcorners nemen, die vervolgens niets opleverden. Nederland speelde aanvallend spel en domineerde de wedstrijd. Na de goal van Paumen konden de dames de score niet verder uitbreiden, maar al met al was deze match een prima begin voor de oranje hockeysters.

Beachvolleyballers winnen 2-0 van Chili

Het beachvolleybalkoppel Christiaan Varenhorst en Reinder Nummerdor hebben hun eerste wedstrijd tegen Chilenen Marco en Esteban Grimalt gewonnen in twee sets: 21-16 en 21-13.

De Nederlandse beachvolleyballers ontmoeten later dit toernooi de nummer negen van de wereld, de Russen, nog en moeten het ook opnemen tegen de Polen (veertiende van de wereld).

Zwemster Toussaint uitgeschakeld, Verschuren wel door

Voor zwemster Kira Toussaint zijn de Spelen in Rio al voorbij. Toussaint, 22 jaar, klokte zondag bij de 100 meter rugslag een tijd van 1.01,17. Daarmee werd ze vijfde in haar serie, en achttiende in totaal. Om de halve finales te halen, had ze drie tienden harder moeten zwemmen.

Twitter avatar Rio2016_nl Rio 2016 Nederland #zwemmen 100m rugslag: @kiratoussaint is overall als 18e geëindigd met een tijd van 1.01.17 helaas geen halve finale https://t.co/GRFk40KWZq

Sebastiaan Verschuren bereikte probleemloos de halve finales van de 200 meter vrije slag. Hij klokte 1.46,32. Yang Sun (China) tikte als eerste aan en eindigde in een tijd van 1.45,75. Dion Dreesens eindigde met zijn tijd 1.47,76 als 27ste. Niet genoeg om door te gaan: de beste zestien mogen door naar de halve finales.

Hockeydames rusten met 4-0 voorsprong

De Nederlandse hockeydames hebben aan Spanje geen pittige eerste tegenstander in het olympische toernooi. De stand bij rust is 4-0 in het voordeel van de winnaars van de gouden medaille in Londen. Lidewij Welten tikte de eerste bal binnen. In het tweede kwart scoorde Laurien Leurink, de 3-0 werd gemaakt door Marloes Keetels. Uit een strafcorner van Maartje Paumen, het Nederlandse wapen, kwam de 4-0.

Foto Vasily Fedosenko / Reuters

Kelly Jonker en Marloes Keetels vieren het doelpunt van Lidewij Welten. Foto Vasily Fedosenko / Reuters


Rusland uitgesloten van Paralympics

Twitter avatar AFP AFP news agency #BREAKING Russia banned from Paralympic Games over doping

Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) heeft zojuist op een persconferentie bekend gemaakt dat Rusland niet mag deelnemen aan de Paralympics, die volgende maand worden gehouden. "Het is onze verantwoordelijkheid om een eerlijke competitie te waarborgen. Dat is essentieel voor de integriteit en geloofwaardigheid van de paralympische sport", sprak de voorzitter van het IPC, Sir Philip Craven.

Lees hier meer over het nieuws: Rusland geweerd van Paralympische Spelen

Kunnen de oranje dames iets betekenen in de wegwedstrijd?

De olympische wegwedstrijd voor vrouwen is zojuist gestart. Titelverdedigster Marianne Vos maakt, na een lastig jaar te hebben gehad, toch deel uit van het Nederlandse team. Anna van der Breggen is kopvrouw en Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten complementeren het team.

Kan Nederland vandaag wel meedoen om het eremetaal? Bij de mannen zat het niet mee. Tom Dumoulin stapte af, Wout Poels en Steven Kruijswijk werden op achterstand gereden en Bauke Mollema kon in de finale ook niet mee met de besten.

De vrouwen rijden vandaag het zelfde zware parcours als de mannen, maar de rit is een stuk korter: 136,9 kilometer. De wielrensters rijden in tegenstelling tot de mannen slechts één keer de kasseienklimmetjes Grumari en Grota Funda op. De twee zijn redelijk steil en zijn door de kasseienstroken extra lastig.

Twitter avatar UCIWomenCycling UCIWomenCycling Here is the course map for tomorrow's women road race. It should be an amazing race! #Rio2016 #RoadCycling https://t.co/sgvY5cgzRo

'Het wordt een zware koers'

Van der Breggen verwacht dat het een “echte uitputtingsslag” gaat worden. “Ik denk dat het een hele zware wedstrijd wordt waarin van alles kan gebeuren. De wind is denk ik iets minder maar met een kasseienstrook, veel klimmetjes, lange koers, het is heel warm vandaag”, sprak ze tegenover de NOS.

Vos heeft een moeilijk jaar achter de rug, was overtraind en moest maanden rusten. Ze raakte net op tijd fit voor Rio. NRC interviewde de Brabantse wielrenster in januari. Toen wist Vos nog niet of ze de Olympische Spelen zou halen en blikte ze terug op haar medaille op de vorige Spelen.

„Op de manier waarop ik olympisch kampioen werd in Londen heb ik wel wat aan te merken, ja. Ik had de sprint nooit zo vroeg aan moeten gaan. Die titel beoordeel ik met een 9. Ik denk dat een 10 niet mogelijk is in mijn wereld.”

Lees hier het hele interview: ‘Ik ben goed zoals ik ben’

De Amerikaanse wielrensters Evelyn Stevens en Megan Guarnier worden als kanshebbers gezien. Hetzelfde geldt voor de jonge Poolse Katarzyna Niewiadoma en Elizabeth Armitstead (Groot-Brittannië). Ook Anna van der Breggen heeft goede papieren. Naar verwachting finishen de dames rond 21:00 uur Nederlandse tijd.

Bokser La Cruz debuteert en wint op punten

De Nederlandse boker Enrico La Cruz (lichtgewicht) beleeft een positief debuut op de Spelen. Hij heeft in de eerste ronde de Taiwanees Lai Cu-En verslagen en behoort nu tot de laatste zestien van het olympische toernooi. Het is lang geleden dat Nederland met boksers op de Olympische Spelen: de laatste keer was in Barcelona (1992).

Foto Peter Cziborra / Reuters

Foto Peter Cziborra / Reuters

Eind juni versloeg La Cruz de Taiwanees ook al bij de halve finales van het olympisch kwalificatietoernooi in Bakoe.

Ook tennis uitgesteld om wind

De wind speelt vandaag een grote rol bij de olympische sporten in Rio. Eerder werd al het roeien afgelast, nu moeten de tennissers ook wachten voordat ze de banen op mogen. Wanneer Nederlander Robin Haase aan zijn enkelspel kan beginnen, is nog niet bekend.

Twitter avatar helenenothelen Helene Elliott Olympic tennis competition being delayed due to wind.

Olympisch fakkeldrager overlijdt dag na opening Spelen

De olympisch vuurdrager Ivo Pitanguy (90) droeg de vlam vrijdag nog door zijn stad Rio de Janeiro, zaterdag is hij overleden na een hartaanval. Pitanguy was een Braziliaanse plastisch chirurg die gezien werd als een van de vaandeldragers van de plastische chirurgie in het land.

Foto Handout / Reuters

Foto Handout / Reuters

Roeiprogramma voor vandaag afgelast

Na het programma twee keer een uur te hebben verschoven, is nu toch besloten het programma voor vandaag helemaal af te gelasten. Wanneer de roeiers dan wel weer het water betreden, is nog niet bekend.


Verslag uit de turnhal van Rio

Epke Zonderland deed het zaterdag in de kwalificaties beter dan verwacht. De Spelendebutant Yuri van Gelder (ringen) had het moeilijker: hij kon zich maar net plaatsen voor de finale.

De aanloop naar de Spelen verliep allerminst soepel voor Zonderland, schrijft NRC-verslaggever Henk Stouwdam vanuit Rio de Janeiro.

“Hij sukkelt al een jaar met blessures die zijn voorbereiding op ‘Rio’ ernstig hebben verstoord. Waar hij vier jaar geleden probleemloos naar de Spelen in Londen kon toewerken en perfect was geprepareerd, kende de rekspecialist deze keer een aanloop met veel hindernissen. Dat maakte hem onrustig en onzeker. “Ik moet vertrouwen op mijn ervaring”, zei hij vorig week.”

Lees hier het artikel van Stouwdam: Zonderland opgelucht, Van Gelder moest nagelbijten

Foto Sander Koning / ANP

Epke Zonderland na zijn oefening op de rekstok tijdens de kwalificatie turnen in de Rio Olympic Arena. Foto Sander Koning / ANP


Wind gooit roet in het eten bij roeien

Het roeien is met nog een uur uitgesteld, de geplande start is nu om 15.30 uur. De voormalig Britse roeier Matthew Pinsent denkt dat het speelschema nog verder kan vertragen door aanhoudende wind.

Twitter avatar matthewcpinsent Matthew Pinsent Wind forecast for Rio not looking nice at all - could be full day delay for rowing if this is accurate. https://t.co/irYpLSFjRu

Twitter avatar WorldRowing World Rowing Racing has been delayed another. It will now start at 10:30am in Brazil. #rowing #rio2016

Een samenvatting van de sportnacht

Vanwege het tijdsverschil worden veel sporten 's nachts uitgezonden. Geen zorgen: NRC volgt de (Nederlandse) prestaties ook in de nacht. De uitslagen van het Amerikaanse basketbalteam, de Nederlandse beachvolleybalkoppels en tennisster Venus Williams gemist?

Hier lees je alles terug over de nacht in Rio

Roeien uitgesteld vanwege de weersomstandigheden

De olympische roeiers zouden eigenlijk om 13.30 uur Nederlandse tijd in actie komen, maar de organisatie heeft besloten de wedstrijd een uur op te schuiven. De weersvoorspelling ziet er volgens het ANP echter rond dat tijdstip ook niet al te gunstig uit.

Op de eerste dag van de Olympische Spelen hadden de roeiers ook al last van deining en golfslag. Een Servische boot sloeg zelfs om. Het Nederlandse duo in de twee-zonder, Mitchel Steenman en Roel Braas, normaal gesproken medaillekandidaten, eindigde laatste in de serie en mag vandaag in de herkansing.

Twitter avatar TeamNLtweets TeamNL Wedstrijd #TeamNL roeiers is tenminste 60 min uitgesteld i.v.m. de wind. Om 9u (Rio tijd) volgt nieuwe info. #rowing https://t.co/XZAxRERDx9

Racing has been delayed by 1 hour - first start at 9:30am in Brazil. Further information to follow at 9:00am #rowing #rio2016

— World Rowing (@WorldRowing) August 7, 2016

Een medaille was voorheen 'een zekerheidje'

De Golden Girls zwommen afgelopen nacht de 4×100 meter estafette en vielen net buiten de podiumplaatsen. Voor het eerst sinds 1996 grepen de Nederlandse estafettedames naast een medaille, schreef NRC-verslaggever Rob Schoof vanuit de Olympic Aquatics Centre in Rio de Janeiro.

Schoof:

“Treurig was het wel voor de eens zo succesvolle zwemploeg, zeker aan het eind van een openingsdag in Rio de Janeiro waarop bijna de hele Nederlandse olympische ploeg stevige tikken te verwerken kreeg. Zestien jaar lang was het bijna ‘een zekerheidje’, die estafettemedaille op de eerste dag van de Olympische Spelen.”

Lees hier het volledige artikel over de wedstrijd van vannacht: Definitief einde van een tijdperk voor de Golden Girls

Foto Sander Koning / ANP

Premier Mark Rutte was ook aanwezig bij de 4x100 meter vrije slag. Foto Sander Koning / ANP

Als je één ding wilt zien, volg dan...

de wielervrouwen! Niet Marianne Vos, maar Anna van der Breggen is de kopvrouw van de wielerploeg. Een rookgordijn?

Lees ook: Vandaag tijdens de Spelen: wie is de echte kopvrouw bij de wielervrouwen?

Het programma en de Nederlanders op de tweede dag in Rio

Welkom bij ons liveblog over de tweede dag van de Olympische Spelen in Rio. De medaillespiegel staat nog op nul voor Nederland, wellicht komt daar vandaag verandering in, bijvoorbeeld op de weg (wielrennen, vanaf 17:15) of in het water (zwemmen, vanaf 03:00 's nachts) bij de vrouwen.

De VS en Japan hebben allebei al vijf medailles, maar de Australiërs leiden het klassement met twee gouden.

Naast wielrennen en zwemmen is er hockey. De hockeymannen kwamen zaterdagmiddag in hun openingswedstrijd niet verder dan een 3-3 gelijkspel tegen Argentinië en spelen vanavond tegen Ierland. Het is nu ook de beurt aan de vrouwen (tegen Spanje). Daarnaast gaan de kwalificaties voor de toestelfinales door, dit keer bij de turnvrouwen. Ook komen Li Jiao en Li Jie in actie bij tafeltennis.

Lees ook het liveblog van de eerste dag terug.

We beginnen met roeien. Om 14:30 zal de eerste Nederlandse boot te water gaan.

Het programma:

13.30-17.30u Roeien, heats (met lichte dubbeltwee vrouwen, vier zonder mannen)
14.45-3u Turnen, toestellen kwalificatie vrouwen
15-21u Paardensport/eventing, dag 2 landenwedstrijd/individuele wedstrijd met Nederland
15-6u Beachvolleybal, voorrondes, met om 18u Nummerdor/Varenhorst, 20.30u Van Gestel/Van der Vlist
15.45u Tennis, mannen enkelspel (Robin Haase)
16u Boksen, mannen lichtgewicht (Enrico Lacruz)
17.15-21.10u Wielrennen, wegwedstrijd vrouwen (met o.a. Vos, Van der Breggen)
17.30u Hockey (v), Nederland – Spanje
18.30u Tafeltennis, eerste ronde Li Jiao, Li Jie
22u Tennis, mannen dubbelspel (Robin Haase en Jean-Julien Rojer)
23u Hockey (m), Nederland – Ierland
3-5.15u Zwemmen, finales (o.a. 100m vlinder (v) met mogelijk Dekker, 400m vrij (v) met mogelijk Van Rouwendaal)