Britse fraudewaakhond start onderzoek naar Airbus

De Britse autoriteiten onderzoeken mogelijke fraude, omkoping en corruptie rond de verkoop van commerciële vliegtuigen.

Een Airbus A350. De vliegtuigbouwer wordt onderzocht op corruptie, omkoping en fraude.
Een Airbus A350. De vliegtuigbouwer wordt onderzocht op corruptie, omkoping en fraude. Foto AFP

De Britse fraudewaakhond SFO is een onderzoek gestart naar de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Moederbedrijf Airbus Group maakte dat zondag bekend. SFO onderzoekt mogelijke fraude, omkoping en corruptie rond de verkoop van commerciële vliegtuigen.

Volgens Airbus Group richt het onderzoek zich op “onregelmatigheden met betrekking op consultants van een derde partij”. In de verklaring zegt het bedrijf mee te werken aan het onderzoek.

Ongunstige tijd

Het zijn ongunstige tijden voor vliegtuigbouwers Airbus en Boeing. In juli publiceerden beide bedrijven cijfers waaruit bleek dat ze minder dan de helft zoveel zaken deden als het jaar ervoor. Kort daarop maakte Airbus bekend dat het de komende jaren een stuk minder A380-toestellen bouwt, het vlaggenschip van het conglomeraat. Kwamen er in 2015 nog 27 exemplaren uit de fabriek, in 2018 zal dat aantal teruglopen tot 12.

Door de onzekere staat waarin de wereldeconomie verkeert, de vertraagde economische groei in China en de Brexit is het aantal orders van de A380-toestellen teruggelopen. Ook ondervinden de viermotorige toestellen toenemende concurrentie van nieuwe modellen met slechts twee motoren, die efficiënter kunnen vliegen.