Blauwhelm komt om bij explosie Mali, vier gewonden

De nationaliteit van het dodelijke slachtoffer is niet vrijgegeven. Volgens het ministerie van Defensie betrof het “hoogstwaarschijnlijk” geen Nederlander.

Archiefbeeld van blauwhelmen op patrouille in de Malinese plaats Timboektoe. Foto Alou Sissoko/AFP

Bij een explosie in Mali zijn vier blauwhelmen gewond geraakt en is er een om het leven gekomen. De ontploffing deed zich voor toen het voertuig waarin de VN-soldaten zaten over een mijn reed in de noordoostelijke Kidal-regio. De Verenigde Naties (VN) hebben het nieuws bevestigd tegenover de Franse persdienst AFP.

Over de nationaliteit van de omgekomen blauwhelm wil de VN niets zeggen. Nederland is ook met vierhonderd militairen in het land aanwezig. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie kan tegenover NRC geen uitsluitsel geven over de nationaliteit, maar zegt “99 procent zeker te weten” dat het geen Nederlander betrof. Eerder kwamen er in Mali al vier Nederlandse militairen om het leven. Twee bij een schietoefening in juli, en twee bij een ongeluk met een Apache-helikopter in 2015.

De explosie deed zich vroeg in de ochtend voor. Later op de dag werd een tweede auto van Minusma - zoals de VN-veiligheidsmissie in Mali wordt genoemd - getroffen toen het over een mijn reed. Hierbij vielen geen slachtoffers. Beide explosies zijn niet opgeëist.

Missie Minusma

De blauwhelmen in Mali maakten deel uit van de VN-veiligheidsmissie Minusma die in 2013 van start ging. Eind juni is de missie verlengd met een jaar, en uitgebreid met ruim 2.500 militairen. Meer dan veertig landen doen eraan mee. Zo’n 11.000 militairen in het Afrikaanse land zorgen ervoor dat jihadisten in het noorden van het land niet vrij kunnen bewegen.

Het geweld in de regio laaide op nadat moslimextremisten in 2012 het noorden van Mali bezetten. De vierhonderd Nederlandse militairen in voeren vooral verkenningen uit en verzamelen inlichtingen voor de VN-missie.

Separatistische Toearegs en islamitische militanten hebben het afgelopen jaar meerdere aanvallen uitgevoerd op zowel militaire als burgerdoelen. In mei kwamen bij een bermbomexplosie vijf Tsjadische blauwhelmen om het leven, en in februari werden vijf blauwhelmen gedood na mortiervuur van moslimextremisten. Tot half juni kwamen er in totaal 86 VN-medewerkers bij de missie om.

    • Guus Ritzen