Atletiekfunctionaris Kenia weg uit Rio na dopingonthulling

Michael Rotich zou atleten tegen betaling hebben aangeboden onaangekondigde controles te verklappen.

Atleten trainen in Kenia.
Atleten trainen in Kenia. Siegfried Modola / Reuters

De Keniaanse atletiekbond heeft manager Michael Rotich teruggeroepen uit Rio. De bond onderzoekt beschuldigingen dat Rotich atleten die trainen in Kenia voor 10.000 Britse pond zou inlichten over onaangekondigde dopingcontroles. De Britse krant The Sunday Times en de Duitse zender ARD onthulden dat zaterdagavond na een undercoveroperatie.

Journalisten deden zich voor als coach van een team met Britse atleten. Volgens beide media beweerde Rotich atleten twaalf uur van te voren in te kunnen lichten als er een niet-aangekondigde dopingcontrole gepland stond. De functionaris zou aan zijn informatie komen van officiële testers van de dopingbestrijding.

Ook vertelde Rotich hoe atleten in Kenia relatief veilig waren voor dopingcontroleurs en welke smoesjes ze konden gebruiken om aan dopingcontroles te ontkomen, zoals vertellen dat je bij een ziek kind in het ziekenhuis bent.

Rotich zegt in een reactie tegen The Sunday Times door te hebben gehad dat een undercoveroperatie gaande was en het spelletje te hebben meegespeeld.

Lijst van WADA

De beschuldigingen betekenen een nieuwe klap voor atletiekland Kenia, waarvan sinds vorig jaar de dopingbestrijding ernstig onder vuur ligt. Sinds 2011 zijn meer dan veertig Keniaanse atleten betrapt op doping. Uit eerder onderzoek van The Sunday Times en ARD zou blijken dat nog eens tientallen positieve dopingtests in de doofpot zijn verdwenen.

De internationale atletiekbond onderzocht daarop of Keniaanse functionarissen zich schuldig hadden gemaakt aan omkoping en het aannemen van steekpenningen. De directeur van de Keniaanse atletiekbond werd geschorst.

Vorig jaar belandde Kenia ook op een lijst van het Wereldantidopingagentschap (WADA) waarvan het anti-dopingbeleid ernstige gebreken vertoonde. Daarop stonden ook Rusland, Ethiopië, Marokko, Oekraïne en Wit-Rusland.

Antidopingwet

Een schorsing van de hele atletiekbond, en daarmee uitsluiting van de Olympische Spelen, dreigde. Het land moest een aantal maatregelen doorvoeren, waaronder het aannemen van een antidopingwet.

Pas vorige week besloot het WADA Kenia van een lijst met non-coöperatieve landen te halen, net op tijd voor de Spelen. Net als de Russen, die verwikkeld zijn in een nog groter dopingschandaal, moesten Kenianen aantonen schoon te zijn voordat ze mochten deelnemen aan de Spelen.