Aanslag op agenten in Charleroi

Terreurmotief

In een aanslag die is opgeëist door Islamitische Staat heeft een 33-jarige Algerijn zaterdag twee Belgische agenten zwaar verwond met een machete. De man viel de twee vrouwen aan voor het politiebureau van Charleroi. Beide agenten liepen zware verwonden in het gezicht op. Zondagavond werden ze nog in een kunstmatige coma gehouden. De dader werd door een politieagent neergeschoten en overleed in het ziekenhuis.

Premier Charles Michel brak zijn vakantie in Frankrijk af en belegde zondag een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad. Hij vertelde dat de aanvaller „Allahu Akbar” (‘God is groot’) riep. De Belgische justitie onderzoekt een „terroristische moordpoging”. Het mediakanaal van IS, Amaq, eiste zaterdag de aanslag door „een soldaat van IS” op.

De dader woonde sinds 2012 in België. Hij was bekend bij de politie, maar werd niet verdacht van terrorisme. De man, aangeduid als K.B., was al een paar keer uitgewezen, maar omdat Algerije en België geen uitwisselingsakkoord hebben, is er nooit een daadwerkelijke uitzetting geweest.

Het dreigingsniveau voor politiebureaus is na de aanslag verhoogd. De politie van Charleroi vroeg media via Twitter geen namen van politieagenten te noemen, omdat ze doelwit kunnen zijn.