Zonderland opgelucht, Van Gelder moest nagelbijten

Turner Epke Zonderland deed het zaterdag beter dan hij had verwacht. Het olympisch debuut van Yuri van Gelder verliep aanzienlijk moeizamer.

Epke Zonderland na zijn oefening op de rekstok tijdens de kwalificatie turnen in de Rio Olympic Arena tijdens de Olympische Spelen in Rio.
Epke Zonderland na zijn oefening op de rekstok tijdens de kwalificatie turnen in de Rio Olympic Arena tijdens de Olympische Spelen in Rio. Foto ANP

De opluchting was van zijn gezicht te scheppen nadat Epke Zonderland de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zaterdag vroeg was begonnen met een rekenoefening, die ’s avonds, toen alle turners hun kwalificatieronde hadden afgewerkt, finalewaardig bleek te zijn. De olympisch kampioen plaatste zich met een score van 15.366 punten als derde voor de rekfinale. Alleen de Duitser Fabian Hambüchen (15.533) en de Brit Nile Wilson (15.500) haalden een hogere score.

De olympisch kampioen van Londen had erg opgezien tegen de kwalificatiewedstrijd in Rio de Janeiro. Hij sukkelt al een jaar met blessures die zijn voorbereiding op ‘Rio’ ernstig hebben verstoord. Waar hij vier jaar geleden probleemloos naar de Spelen in Londen kon toewerken en perfect was geprepareerd, kende de rekspecialist deze keer een aanloop met veel hindernissen. Dat maakte hem onrustig en onzeker. “Ik moet vertrouwen op mijn ervaring”, zei hij vorig week.

Jaar vol tegenslagen

Het was me het jaartje wel voor Zonderland. Een hersenschudding leidde vorig jaar oktober tot een miserabel WK in Glasgow, waar hij ver beneden zijn stand turnde en de finale aan rek miste. Dankzij een prachtige teamprestatie op kwalificatietoernooi in april in Rio de Janeiro werd zijn olympische deelname veiliggesteld, maar fysiek stapelde Zonderland tegenslag op tegenslag. Twee operaties aan zijn bijholten wierpen hem in het voorjaar terug en in de aanloop naar de Spelen kneusde hij twee vingers. Lastig voor een rekspecialist die het van zijn grip moet hebben.

Vervelender voor de gemoedstoestand: hij moest voortdurend concessies doen aan zijn trainingen en kon geen ‘elementen stapelen’ om een hoogwaardige oefening in elkaar te timmeren. Waar hij vier jaar terug volledig kon vertrouwen op zijn topvorm, wordt Zonderland in Rio teruggeworpen op zijn rijke routine.

Maar als het op aankomt heeft Zonderland genoeg bagage om zich uit de nesten te werken, bleek zaterdag. Ondanks het vroege tijdstip turnde Zonderland een berekende rekoefening. Hij liet één van de vier vluchtelementen achterwege, omdat hij voor zijn gevoel iets te dicht op de stok turnde, voegde een element toe dat hij vooraf niet had willen uitvoeren en werkte gedegen toe naar een score die toereikend lijkt voor een finale plaats.

Bij het opmaken van de balans na één voorronde moest Zonderland tevreden vaststellen dat door een val twee grote concurrenten, de Japanse wereldkampioen Kohei Uchimura en de Duitser Andreas Brettschneider, zijn kans op prolongatie van de olympische titel aanzienlijk is gestegen. Het vooruitzicht dat hij nog tien dagen heeft om aan zijn vorm te werken en de moeilijkheidsgraad van zijn oefening op te voeren geeft hem vertrouwen. Zijn houding na de kwalificatiewedstrijd: laat de finale maar komen.

Van Gelder moest gespannen afwachten

Voor ringenspecialist Yuri van Gelder verliep het kwalificatiemoment aanzienlijk moeizamer. De olympisch debutant vond zich na de eerste kwalificatieronde met een score van 15.333 punten terug op de vierde plaats. Na een middag en avond gespannen afwachten bleek hij zich als nummer acht en laatste voor de ringenfinale te hebben geplaatst.

Van Gelders hoop bleek uiteindelijk terecht te zijn gevestigd op de strenge jurering, een lijn die van de ochtend tot en met de avond werd doorgetrokken. Hij vond wel dat zijn oefening een paar tienden van een punt was ondergewaardeerd. Een tegenvaller was het hupje bij zijn afsprong, een euvel dat Van Gelder vaker parten speelt. Zonder dat extra sprongetje had hij met minder vrees de het verloop van de kwalificatieronde kunnen afwachten.

    • Henk Stouwdam