Wederom lange files naar vakantiebestemmingen

Door ongelukken en werkzaamheden staan er zaterdag lange files in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.

Nederlanders op weg naar hun vakantiebestemming. Foto Guus Schoonewille / ANP

Nederlanders die met vakantie gaan naar Frankrijk, Duitsland of Oostenrijk moeten zaterdag rekening houden met lange files. Hoewel minder druk dan eerder werd verwacht, spreekt de VerkeersInformatieDienst (VID) van een tweede Zwarte Zaterdag op de snelwegen in West-Europa.

Meerdere ongelukken in Frankrijk en wegwerkzaamheden in Duitsland en Oostenrijk zorgen voor verkeersdrukte. Voor 05.00 uur ontstonden de eerste files op de Franse en Duitse snelwegen: op de Autoroute du Soleil (A7) tussen de Franse plaatsen Lyon en Orange zorgde een kettingbotsing voor meer dan 20 kilometer file. Ook op de alternatieve route, die via de doorgaans rustige A75 (Clermont-Ferrand), staat het verkeer vast na een ongeluk.

Twitter avatar vid VID We hoeven ons wederom niet te vervelen. De eerste vakantiefiles waren er al voor 05:00 uur 👉 https://t.co/BJ2ITbAi5Q https://t.co/4WcfXIFKDT
Twitter avatar vid VID Karawankentunnel (#A11) richting Slovenië staat al voor zonsopkomst muur- en muurvast. Wordt nog erger :-( #vakantie https://t.co/xYASnnHBcW

Op de Franse wegen richting Spanje neemt de drukte toe. Volgens de ANWB stond in heel Frankrijk rond 12.00 uur 601 kilometer file. Dat is bijna 400 kilometer minder dan de tweede Zwarte Zaterdag van vorig jaar:

Twitter avatar ANWBeuropa ANWBeuropa In #Frankrijk loopt vertraging op vakantieroutes op, zie ANWB Vakantiehulp/app https://t.co/yAtOr3CYbT

Met files in Oostenrijk en Duitsland werd al langer rekening gehouden. Op de A3 bij de Duitse stad Neurenberg stond door wegwerkzaamheden de hele nacht file. In Oostenrijk staat 15 kilometer file bij de Karawankentunnel richting Slovenië. Nederlandse vakantiegangers op weg naar Kroatië zullen hiermee te maken krijgen. Reizigers in Italië kunnen langs de Adriatische kust rekenen op ongeveer anderhalf uur extra reistijd. Ook is er een wachtrij van anderhalf uur aan beide kanten van de Zwitserse Gotthardtunnel.

De ANWB adviseert reizigers op zondag te vertrekken. Dit geldt ook voor terugkerende vakantiegangers, die waarschijnlijk later op de middag met files te maken krijgen. Vanwege de verscherpte controles moet bij verschillende grensovergangen in Europa met vertraging rekening worden gehouden. Dit weekeinde wordt naar verwachting één van de drukste deze zomer op de Europese wegen.

    • Etienne Verschuren