Gesloten liveblog

Dag 1 Spelen: Nederlandse zwemsters naast het podium op estafette

Welkom in het liveblog over de eerste dag van de Olympische Spelen. In dit blog volgen we de prestaties van de Nederlandse sporters, de hoogtepunten van de andere sporten en maken we een selectie van het mooiste beeld uit Rio de Janeiro.

Dag 1 zit er bijna op, morgen verder

Met het einde van de zwemfinales zijn de belangrijkste wedstrijden in Rio vandaag voorbij. Daarom sluiten wij dit liveblog af. Morgen vanaf 14.00 uur zijn we live terug met al het nieuws over dag 2 van de Spelen.

Een overzicht van wat er vannacht in Rio gebeurde is hier te vinden.

Estafettewemsters naast het podium

De Nederlandse estafettezwemsters zijn er niet in geslaagd een medaille te pakken op de 4 x 100 meter vrije slag. Nederland eindigde als vierde in de finale. Het goud ging zoals verwacht naar Australië (in een nieuw wereldrecord van 3.30,65), zilver was er voor de Verenigde Staten, brons voor Canada.

Foto Reuters / Dominic Ebenbichler

Foto Reuters / Dominic Ebenbichler

Hosszu pakt goud met wereldrecord

De Hongaarse zwemster Katinka Hosszú heeft in een indrukwekkende race het goud gepakt op de 400 meter wisselslag bij de vrouwen. Hosszú zwom naar een nieuw wereldrecord van 4.26,36 en bleef daarmee haar concurrenten ruim voor. Het zilver was voor de Amerikaanse Madeline Dirado, het brons ging naar de Spaanse Mireia Belmonte Garcia.

Foto AP Photo / Martin Meissner

Foto AP Photo / Martin Meissner

Australiër Horton wint 400 meter vrij

Opnieuw een hele spannende finale, nu op de 400 meter vrije slag bij de mannen. De Australiër Mack Horton tikte net iets eerder aan dan de Chinees Yang Sun, de olympisch kampioen van vier jaar geleden in Londen. Horton klokte een tijd van 3.41,55. De bronzen medaille gaat naar de Italiaan Gabrielle Detti. De Brit James Guy lag lange tijd aan kop gedurende de race, maar kwam zichzelf tegen en eindigt uiteindelijk op de zesde plaats.

Hagino eerste olympische zwemkampioen Rio

De Japanner Kosuke Hagino heeft de eerste zwemfinale van de Spelen in Rio gewonnen. Hagino pakte zojuist het goud op de 400 meter wisselslag in een tijd van 4.06,05. In een spannende finale wist hij de Amerikaan Chase Kalisz net voor te blijven. Het brons ging naar een landgenoot van Hagino, Daiya Seto.

Foto AP Photo / Michael Sohn

Foto AP Photo / Michael Sohn

Programma eerste dag zwemfinales

Om 3.00 uur begint in het Olympics Aquatic Stadium de eerste finalesessie van het zwemtoernooi, met als hoogtepunt de finale van de 4 x 100 meter-estafette voor de vrouwen (met Nederland). Hier het volledige programma:

- finale 400 meter wisselslag mannen
- halve finales 100 meter vlinderslag vrouwen
- finale 400 meter vrije slag mannen
- finale 400 meter wisselslag vrouwen
- halve finales 100 meter schoolslag mannen
- finale 4 x 100 meter vrije slag vrouwen

'Dream Team' verplettert China

De Amerikaanse basketballers, vanwege het grote aantal NBA-sterren altijd een favoriet voor goud, zijn hun toernooi in Rio goed begonnen. Het 'Dream Team' maakte in zijn eerste poulewedstrijd korte metten met China: het werd maar liefst 119 - 62 in het voordeel van de Amerikanen. Maandag spelen de VS hun tweede groepswedstrijd tegen Venezuela.

Foto AFP

Foto AFP

Zonderland en Van Gelder naar toestelfinales

Yuri van Gelder en Epke Zonderland mogen volgende week terugkomen voor de olympische toestelfinales. Van Gelder moest vandaag in Rio lang in spanning zitten, maar bereikte uiteindelijk met een score van 15,333 als achtste de finale aan de ringen. Titelverdediger Zonderland overtuigde op rek met de derde plaats.

Bart Deurloo bereikte de meerkampfinale. Nederland eindigde als land als tiende. Dat is niet genoeg voor een finaleplek in de landenwedstrijd, maar voor Nederland wel degelijk een hele goede prestatie.

Twitter avatar epkez Epke Zonderland Trots op onze prestaties vandaag! 10e plaats met team en 3 finale plaatsen behaald😀 #RioOlympics2016

VS verrassen Argentijnse hockeysters

De Amerikaanse hockeysters hebben vanavond in Rio voor een verrassing gezorgd door Argentinië, de nummer twee van de wereld, met 2-1 te verslaan. De VS is zich bij het vrouwenhockey tot ware angstgegner van Argentinië aan het ontpoppen: op de Spelen in Londen in 2012 versloeg Amerika de Argentijnse dames ook al, net als vorig jaar in de finale van de Pan American Games. Het gaat de Amerikaanse hockeyvrouwen sportief gezien sowieso voor de wind: in juni werd de ploeg nog derde op de Champions Trophy, waarmee een eerste medaille sinds de Spelen van 1984 in Los Angeles tot de mogelijkheden lijkt te behoren.

Foto AFP / Manan Vatsyayana

Foto AFP / Manan Vatsyayana

De Nederlandse hockeysters beginnen hun olympisch toernooi morgenmiddag om 17.30 uur met een wedstrijd tegen Spanje. De hockeymannen kwamen vanmiddag in hun openingswedstrijd niet verder dan een 3-3 gelijkspel tegen Argentinië.

Goed begin Amerikaanse volleybalvrouwen

De Amerikaanse volleybalvrouwen, maandag de volgende tegenstander van Nederland, zijn ook goed begonnen aan hun olympisch toernooi. De VS wonnen vanavond met 3-0 in sets van Puerto Rico.

De Braziliaanse volleybalsters wisten hun eerste groepswedstrijd in eigen huis ook te winnen. Kameroen werd vanavond ook met 3-0 in sets verslagen.

Ook Meppelink en Van Iersel beginnen goed

In navolging van Brouwer en Meeuwsen hebben ook Madelein Meppelink en Marleen van Iersel hun eerste wedstrijd van het beachvolleybaltoernooi gewonnen. Meppelink en Van Iersel waren met 21-17 en 21-11 veel te sterk voor het Venezolaanse koppel Perez Pazo/Agudo.

Foto Reuters / Ruben Sprich

Foto Reuters / Ruben Sprich

De twee andere Nederlandse beachvolleybalkoppels komen morgen in actie. Nummerdor/Varenhorst spelen om 18.00 uur hun eerste groepswedstrijd, Van Gestel/Van der Vlist om 20.30 uur.

'Kromo' vervangt Van der Meer in finale

Ranomi Kromowidjojo vervangt vannacht in de finale van de 4 x 100 meter vrije slag Maud van der Meer. 'Kromo', de snelste zwemster van Nederland op de 100 meter, werd vanavond tijdens de serie aan de kant gehouden, om haar te sparen voor de finale. Kromowidjojo zwemt vannacht om 4.24 uur in de finale met Inge Dekker, Femke Heemskerk en Marrit Steenbergen.

Van der Meer zette in de serie een snellere splittijd neer dan Dekker (53,88 tegenover 54,75), maar de meer ervaren Dekker mag toch starten in de finale, die het slotstuk vormt van de eerste zwemdag in Rio.

Beachvolleyballers winnen eerste wedstrijd

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn goed aan hun olympisch toernooi begonnen. Het beachvolleybalduo won zojuist in hun eerste groepswedstrijd met 21-15 en 21-14 van het Russische koppel Liamin/Barsuk.

Foto AFP / Yasuyoshi Chiba

Foto AFP / Yasuyoshi Chiba

Madelein Meppelink en Marleen van Iersel spelen zometeen om 23.30 uur hun eerste wedstrijd, tegen het Venezolaanse koppel Perez Pazo/Agudo.

Eerste goud voor Rusland

De Russische olympische ploeg, die de laatste tijd zo geplaagd werd door het dopingschandaal, heeft zijn eerste gouden medaille van de Olympische Spelen binnen. Judoka Beslan Mudranov won zojuist in de finale in de categorie tot 60 kilogram van Yeldos Smetov uit Kazachstan. Het brons werd gewonnen door Diyorbek Urozboev uit Oezbekistan en de Japanner Naohisa Takato. De Nederlander Jeroen Mooren werd eerder vandaag al in de eerste ronde uitgeschakeld.

Bij de vrouwen in de categorie tot 48 kilo ging het goud naar de Argentijnse Paula Pareto. Het zilver is voor de Zuid-Koreaanse Jeong Bok-yeong, brons voor de Japanse Ami Kondo en Otgontsetseg Galbadrakh uit Kazachstan.

Zuid-Korea pakt goud bij boogschieten

Zuid-Korea heeft het goud gepakt bij de teamwedstrijd van het boogschieten. Het land, dat eerder vandaag in de kwartfinales nog Nederland uitschakelde, was in de finale met maar liefst 6-0 te sterk voor de Verenigde Staten. Daarmee herbevestigden de Zuid-Koreanen hun hegemonie in het boogschieten: op vier van de laatste vijf Olympische Spelen was Zuid-Korea de beste, maar vier jaar geleden in Londen was Italië dat. Toen werd Zuid-Korea in de halve finales door de VS uitgeschakeld.

Australië pakte het brons bij de teamwedstrijd door China te verslaan. Het is de eerste Australische medaille bij het boogschieten in twaalf jaar tijd.

Wat staat er vandaag nog op het programma?

De olympische dag in Rio duurt nog tot ongeveer 6 uur vannacht. Wat kunnen we de komende uren nog verwachten? Om 22.30 uur beginnen de Nederlandse beachvolleyballers aan hun olympisch toernooi: Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen spelen in hun eerste partij tegen de Russen Liamin en Barsuk. Een uurtje later, om 23.30 uur, spelen Madelein Meppelink en Marleen van Iersel hun eerste wedstrijd, tegen het Venezolaanse koppel Perez Pazo/Agudo.

Om 0.00 uur spelen de Amerikaanse basketballers hun eerste groepswedstrijd in Rio. Het 'Dream Team' komt uit tegen China.

Ten slotte zijn vannacht de eerste zwemfinales. De Nederlandse estafettezwemsters gaan voor het eremetaal op de 4 x 100m vrije slag (4.24 uur). Verder komt Michael Phelps in actie bij de finale van de 400 meter wisselslag en staat ook de finale van de 400 meter vrije slag bij de mannen op het programma.

Lips achtste na eerste dag eventing

Ruiter Tim Lips staat na de eerste dag van het onderdeel dressuur bij de eventingwedstrijd op de achtste plaats. Met zijn paard Bayro haalde hij een score van 46.00 strafpunten. Eventing is een combinatie van dressuur, springen en cross-country. Deze onderdelen staan later op het programma.

Theo van de Vendel bracht het er met de voorlopige 32e plek minder goed van af. Met Zindane kwam hij uit op 65.70 strafpunten. Morgen start de tweede helft van het veld in de dressuur, met de Nederlanders Merel Blom en Alice Naber-Lozeman.

Foto AP / John Locher

Foto AP / John Locher

De Brit William Fox-Pitt heeft met Chilli Morning voorlopig de leiding. Lips zei na afloop tegen persbureau ANP dat hij niet helemaal tevreden is over zijn eerste dag:

,,Ik wilde risicovol rijden om te scoren. Als je op safe rijdt scoor ik ook rond de 46. Helaas mocht het nu niet zo zijn. Het doel was rond de 40 strafpunten uit te komen en dat kan Bayro ook normaal gesproken. Zijn tijd moet misschien nog wel komen.''

Eerste Braziliaanse medaille

Bij het schieten werd eerder vandaag al het eerste goud van deze Spelen vergeven, de sport is ook goed voor de eerste Braziliaanse medaille. Felipe Wu pakte vanavond het zilver bij de 10 meter luchtpistool, achter de Vietnamees Xuan Vinh Hoang, die het eerste goud voor Vietnam ooit binnenhaalde. Het brons is voor de Chinees Pang Wei. Regerend olympisch kampioen Jin Jong-oh uit Zuid-Korea stelde teleur en eindigde bij dit onderdeel als vijfde.

Nu al een wereldrecord bij het zwemmen

Hoewel de eerste zwemfinales pas vannacht op het programma staan, is het eerste wereldrecord in Rio al gesneuveld. De Brit Adam Peaty zwom in de serie van de 100 meter schoolslag zijn eigen wereldrecord aan diggelen. Met 57,55 was hij een stuk sneller dan de 57,92 die hij vorig jaar in Londen zwem.

Foto AP / Martin Meissner

Peaty steekt zijn duim omhoog na het verbeteren van zijn eigen wereldrecord. Foto AP / Martin Meissner

De Hongaarse alleskunner Katinka Hosszú leek in de series van de 400 meter wisselslag ook op weg naar een wereldrecord. Hosszú zat na 300 meter nog ruim 3 seconden onder het vier jaar oude record van de Chinese Ye Shiwen (4.28,43), maar leverde op de afsluitende vrije slag net teveel in. De Hongaarse 'Iron Lady' tikte aan na 4.28,58. Hosszú (27) kan vannacht in de finale een nieuwe poging doen om het wereldrecord te verbeteren.

De Australische estafettezwemsters verbroken in de serie van de 4 x 100 meter vrije slag het olympisch record met een tijd van 3.32,39. Nederland zette de vijfde tijd neer en neemt het komende nacht in de finale tegen onder anderen de Australiërs op.

Belg Greg van Avermaet wint olympische wegrit

De Belg Greg van Avermaet heeft in een lange sprint de olympische wegwedstrijd in Rio de Janeiro gewonnen. De Deen Jakob Fuglsang pakt het zilver en de Pool Rafal Majka kwam als derde over de finish. Het Nederlandse wielerkwartet (Steven Kruijswijk, Wout Poels, Tom Dumoulin en Bauke Mollema) kon tijdens de wegrace in Rio de Janeiro niet meedoen voor de podiumplaatsen.

Bauke Mollema finishte op 1.55 van Van Avermaet.

Lees hier het bericht over de wegrit: Van Avermaet wint olympische wegwedstrijd


Zwemsters tweede in serie estafette 4x100 meter

De Nederlandse zwemsters in de estafetteserie van de 4x100 meter vrij tikten zojuist als tweede aan. Inge Dekker, Marrit Steenbergen, Maud van der Meer en Femke Heemskerk zwommen vanavond voor Nederland. Kopvrouw Ranomi Kromowijojo zwemt alleen de finale.

Twitter avatar Rio2016_nl Rio 2016 Nederland #zwemmen 4x100m vrij 1e serie dames: Nederland is in de eerste serie als 2e geeindigd 3.35.94. #TeamNL later meer. https://t.co/7VSD2XHXOX

Titelverdediger Australië en de Verenigde Staten komen in de tweede serie in actie. De snelste acht landen plaatsen zich voor de finale, die rond half vijf 's nachts, Nederlandse tijd, wordt gehouden. Bij de laatste Spelen in 2012 moest Nederland genoegen nemen met de zilveren medaille. In Peking in 2008 wonnen de dames de olympische titel.

Zwemmer Brzoskowski niet door naar finales

Maarten Brzoskowski heeft zich niet kunnen kwalificeren voor de finale van de 400 meter vrije slag. Zijn Olympische avontuur eindigt in de series. In zijn serie tikte hij als vierde aan in 3.48,00, wat goed was voor de achttiende tijd van het totale deelnemersveld. De snelste acht zwemmers mogen later vanavond strijden om de medailles.

De Brabantse zwemmer kon in het olympische bad ook zijn persoonlijke record van 3.47,09 niet verbeteren. Dat record zwom hij in mei tijdens de EK-finale in Londen. Voor een plek in de finale had Brzoskowski nog sneller moeten zijn: 3.45,43.

De snelste in de serie was de Amerikaan Conor Dwyer (3.43,42). Sun Yang, de Chinese titelverdediger, zette de vierde tijd neer (3.44,23).

Foto David J. Philip / AP

De Duitse Clemens Rapp (l), Aleksandr Krasnykh (Rusland, midden) en de Nederlander Maarten Brzoskowski op rechts. Foto David J. Philip / AP

Kogel door perstent bij paardensport

Commotie in de perstent bij de paardensport. Zaterdagmiddag werd de witte, plastic tent doorboord door een militaire kogel, die vervolgens op de grond viel, meldt Horse & Hound. De ruimte voor journalisten ligt dichtbij een militaire basis en verwacht wordt dat deze kogel per ongeluk de verkeerde kant is op geschoten.

Er raakte niemand gewond en de journalisten kunnen gewoon hun werk voortzetten.


Boogschutters stranden in kwartfinale

De Nederlandse boogschutters zijn in de landenwedstrijd gestrand in de kwartfinales. Rick van der Ven, Mitch Dielemans en Sjef van den Berg moesten hun meerdere erkennen in Zuid-Korea: 0-6. Het team met Aziatische favorieten Kim Woojin, Lee Seungyun en Ku Bonchan had aan drie sets genoeg: 55-52, 59-54, 57-54. De Koreanen schoten veel negens en tienen.

Rick van der Ven was de enige Nederlander die mee kon met het niveau van de Koreanen. Hij wordt als kanshebber gezien op het individuele toernooi.

Handbalsters: het is gewoon shit

De Nederlandse handbalsters verloren vanmiddag met 18-14 van Frankrijk. Nycke de Groot scoorde drie keer en noemde tegenover ANP het spel van de Nederlandse dames "veel te mat".

"In de eerste helft scoren we zes keer. En we kunnen ook niet zeggen dat we daarin heel veel kansen hebben laten liggen. We creëerden veel te weinig gevaar."

Na de rust kwam Nederland van 10-6 terug naar 12-12, maar verder uitlopen lukte niet. "Toen [in de tweede helft, red.] speelden we veel dieper, veel meer richting doel, in plaats van in de breedte", sprak Groot. De inhaalrace kostte echter wel erg veel energie.

"Misschien was het wel een beetje de spanning, maar we hadden er allemaal zo'n zin in. Afspraken die duidelijk leken, waren dat toch niet. Het is gewoon shit. Iedereen baalt onwijs, we zijn terug op aarde."

'Gecontroleerde explosie bij finishlijn wegwedstrijd'

De Braziliaanse explosievendienst heeft in de buurt van de finishlijn van de olympische wegwedstrijd een voorwerp gecontroleerd laten ontploffen, meldt persbureau AP. Journalisten in de buurt van de ontploffing hoorden een luide knal en voelden de grond trillen. De coureurs merkten hier overigens niets van: zij waren nog zo'n 70 kilometer verwijderd van de finish. Inmiddels staat de teller op 45 kilometer.

Bij de ontploffing raakte niemand gewond en er was ook geen sprake van paniek.

Dames dubbelvier in de herkansing

De dames dubbelvier, bestaande uit Nicole Beukers, Chantal Achterberg, Inge Janssen en Carline Bouw zijn door naar de herkansing. Ze kwamen als derde over de finish.

Lees ook: Boot zoekt vrouw

De Nederlanders in de wegrace: afstappen, materiaalpech, lossen

Het zit niet echt mee voor de wielrenners van TeamNL. We wisten dat Tom Dumoulin zou afstappen, maar dat hij het na 13 kilometer al voor gezien hield, had niemand zien aankomen. In de wegwedstrijd in Rio de Janeiro moest Wout Poels lossen en later in de koers kwam hij ten val. Eerder kampte Bauke Mollema met materiaalpech. Hij moest veel moeite doen om terug te komen in het peloton. Met nog zo'n vijftig kilometer te verrijden zijn alle ogen gericht op Steven Kruijswijk. Kan hij dan nog iets doen in de slotfase?

Zie hieronder beeld gemaakt door schaatser Sven Kramer, die zelf heel aardig kan fietsen:

Indrukwekkende zege oranje volleybaldames

De Nederlandse volleybalsters hebben in vijf sets gewonnen van grootmacht China. De volleybalsters wonnen de eerste set van China, waarna de Chinezen heer en meester waren en de tweede en derde set pakten. De Oranje volleybaldames wonnen vervolgens nipt de vierde set met 25-22 en lieten niet meer los. De slotfase bleef erg spannend: de landen gingen gelijk op.

Met 14-12 in de vijfde set kreeg Nederland een matchpoint. Lonneke Sloetjes besliste uiteindelijk de wedstrijd met 15-12. De partij eindigde in 3-2. Een stunt dus: Nederland, de nummer elf van de wereld, verslaat China, de nummer drie van de wereld. Maandag ontmoet Nederland de Verenigde Staten. Het belooft een pittige wedstrijd te worden: de Amerikaanse volleybaldames zijn de nummer één van de wereld.

Foto Pedro Ugarte / AFP

Foto Pedro Ugarte / AFP

Bertens moet meerdere erkennen in Sara Errani

Tennisster Kiki Bertens beleeft geen positief debuut op de Olympische Spelen. De partij tegen de Italiaanse Sara Errani, de nummer 25 van de wereld, eindigde in 6-4 4-6 3-6. Het was een zware partij voor Bertens, die moest spelen in de Braziliaanse zon, met een temperatuur van 32 graden. De hitte zorgde er zelfs voor dat een ballenmeisje flauwviel.

Twitter avatar KNLTB KNLTB Helaas is @kikibertens uitgeschakeld in het enkelspel: met 4-6 6-4 6-3 is de Italiaanse Sara Errani te sterk.

Voor Bertens, die op plek 23 van de wereldranglijst staat, was het de vijfde nederlaag op rij tegen Errani. Ze won nooit eerder van de nummer 25 van de wereld.

"Ik probeerde agressief te spelen, maar begon na de eerste set te veel fouten te maken", sprak Bertens teleurgesteld tegenover het ANP.

"Errani speelt ook lastig tennis voor mij. Ze speelt veel hoge ballen en slaat ook heel veel terug. Dat bracht me ook nu weer aan het twijfelen. En dat is niet goed natuurlijk."

Of de Olympische Spelen nu helemaal over zijn voor Bertens, is nog niet bekend. Komende week wordt besloten of ze met Jean-Julien Rojer nog mag deelnemen aan het gemengd dubbelspel.

Wim-Lex en Mark Rutte brengen bezoek aan Olympiërs

Koning Willem-Alexander en minister-president Mark Rutte hebben zaterdag het Nederlands olympische dorp in Rio (op de fiets) bezocht. Daar hebben ze kennisgemaakt met de Nederlandse sporters, en maakten ze een fietstocht door de verblijfplaats van de Nederlanders. Het Twitteracount van het Koninklijk Huis wijdde er een olijke tweet aan:

Twitter avatar koninklijkhuis Koninklijk Huis Koning Willem-Alexander en @minpres bezoeken het Olympisch dorp en ontmoeten de sporters van #TeamNL #Rio2016 https://t.co/rkIdcm7udn

Handbalsters verliezen eerste wedstrijd van Frankrijk

De Nederlandse handbalsters zijn er niet in geslaagd de teleurstellende ruststand om te turnen naar een voorsprong. De wedstrijd van het olympisch debuterende team eindigde in 18-14 voor Frankrijk. Verrassend: want bij de laatste twee ontmoetingen wonnen de Nederlandse handbalsters nog overtuigend.

Oranje speelde na de rust met meer lef en even kwamen ze terug tot 12-12, maar Frankrijk liep daarna weer verder uit. De volgende tegenstander is Argentinië. Maandag volgt dat duel.

Foto Marko Djurica / Reuters

Foto Marko Djurica / Reuters

Foto Franck Fife / AFP

Foto Franck Fife / AFP /

Foto Matthias Schrader / AP

Foto Matthias Schrader / AP


Lichte vier zonder stuurman door naar halve finales

De mannen in de lichte vier zonder stuurman zijn zojuist doorgegaan naar de halve finales. In de heat kwam Nieuw-Zeeland als eerste over de finish, gevolgd door de Verenigde Staten. Nederland werd derde.

De nummer vier, Canada, kwam met een achterstand van ruim tien seconden over de finish. In Rio bestaat de lichte vier-zonder uit Tim Heijbrock, Joris Pijs, Jort van Gennep en Bjorn van den Ende. Dinsdag volgen de halve finales.

Van Gelder debuteert en moet afwachten

Spelendebutant Yuri van Gelder moet nog maar afwachten of hij een plek in de de finale op het toestel ringen heeft behaald. Bij de kwalificaties kwam hij tot een score van 15,333, wat wellicht niet genoeg is voor een finaleplaats. Van Gelder moet nu hopen dat niet te veel turners over zijn score heen gaan.

De acht met de hoogste score mogen de finale turnen. Wereldkampioen Elefherios Petrounias kwam uit op 15,833 en olympisch kampioen Arthur Zanetti behaalde een score van 15,533. De laagste score die goed was voor een plek in de finale bij de WK in Glasgow was vorig jaar 15,466. Daar eindigde Van Gelder nog als zesde.

Twitter avatar HenkStouwdam Henk Stouwdam Zijn hupje bij afsprong maakt finaleplaats aan ringen voor Yuri van Gelder een tikje onzeker. Score:15.333 was op WK '15 genoeg voor finale.

Foto Sander Koning / ANP

Foto Sander Koning / ANP

De directe concurrent van Epke Zonderland, de Japanner Kohei Uchimura, is tijdens zijn rekoefening gevallen. Hiermee is zijn kans op een ticket naar de finale verkeken.

Twitter avatar HenkStouwdam Henk Stouwdam Wereldkampioen aan rek, Kohei Uchimura uit Japan,valt tijdens zijn rekoefening.Score 14.300. Weg finale. Kansen Epke stijgen.

Handbaldames achter op Frankrijk

De Nederlandse handbalsters, die debuteren op deze Spelen, zijn gaan rusten met een 6-10 achterstand op Frankrijk. Een tegenvaller, zeker gezien de resultaten van eerder dit jaar. De dames weten tot nu toe maar weinig doelpunten te maken.

In het olympisch kwalificatietoernooi in Metz wist Nederland in maart nog te winnen van Frankrijk, met 17-24. In december verraste Oranje met een zilveren medaille op het WK, waarbij de finale werd verloren van topfavoriet Noorwegen. Nooit eerder haalde het Nederlandse dameshandbalteam de finale van het WK.

Lees ook: “Dit is zo’n leuk team, met zoveel leuke meiden, dat is echt niet normaal.” Een absolute topploeg met een grote kans op de wereldtitel

Eerste gouden medaille voor de Verenigde Staten

De Amerikaanse Virginia Thrasher (19) heeft zaterdag de eerste gouden medaille veroverd op de Olympische Spelen. Thrasher won het onderdeel 10 meter luchtgeweer en schoot 208 punten bij elkaar, wat gelijk een olympisch record opleverde. De zilveren plak ging naar de Chinese Du Li, die één punt tekort kwam. Brons was er voor Yi Siling, die 184,5 punten bij elkaar schoot.

Foto Edgard Garrido / Reuters

Foto Edgard Garrido / Reuters

Nederlandse hockeymannen spelen gelijk

De Nederlandse hockeymannen hebben in de eerste wedstrijd op de Spelen gelijkgespeeld. De wedstrijd tegen Argentinië eindigde in 3-3. De ruststand was 1-1.

Kort na rust tikte Mink van der Weerden, topscorer in Londen, de 2-1 binnen. De 3-1 werd vervolgens gemaakt door Seve van Ass, die de bal aangespeeld kreeg van Jeroen Hertzberger. Hij kon vervolgens de bal binnenlopen. Een kwartier voor tijd stond de ploeg 3-1 voor, maar die voorsprong werd in de slotfase weggegeven. In korte tijd liet Nederland de Argentijnen terugkomen tot 3-3. Vlak voor tijd kon Van Ass zelfs voorkomen dat de Argentijnen nog een goal maakten.

Foto Carl de Souza / AFP

Foto Carl de Souza / AFP


Roeiers in de herkansing

De roeiers Mitchel Steenman en Roel Baas hebben zich niet direct weten te plaatsen voor de volgende ronde. In de heat eindigden ze zojuist als laatste. Morgen kunnen de mannen in de herkansing.

Het ervaren duo had veel last van de golfslag en de wind in de baan. Het koppel kon het juiste ritme en de snelheid niet vinden en liet in de slotfase hun race lopen.

Twitter avatar michieljonkman Michiel Jonkman Snoekend, harkend, sleurend. @mitchelsteenman & @roelbraas gaan figuurlijk kopje onder in Rio. 4e. Laatste. Herkansing. Hard gelag. #roeien

Judoka Jeroen Mooren uitgeschakeld

Judoka Jeroen Mooren (gewichtsklasse tot 60 kilo) heeft welgeteld vijf minuten op de olympische mat gestaan. Zijn tegenstander, de Rus Beslan Moedranov, was sterker en pakte twee yuko's. De Nederlandse judoka wist geen score neer te zetten. Het toernooi zit er op voor hem.

Moedranov is drievoudig Europees kampioen. In vijf eerdere ontmoetingen kon Mooren slechts één keer winnen. Op de Olympische Spelen vier jaar geleden sneuvelde Mooren ook al in de eerste ronde.

Zonderland: 15,366 punten op rekstok

NRC-verslaggever Henk Stouwdam is aanwezig bij de kwalificatie van de turnmannen. Regerend olympisch kampioen Epke Zonderland scoort 15,366 punten op de rekstok en naar verwachting is dit genoeg voor een plek in de finale. Bart Deurloo haalt een score van 15,100.

Twitter avatar HenkStouwdam Henk Stouwdam Epke Zonderland scoort 15.366 punten op rek. Finaleplaats lijkt zeker. #Srpelenzijnbegonnen

Pas aan het einde van de dag wordt bekend of deze scores genoeg zijn voor de finale. Bij de WK in Glasgow was de laagste score die nog goed was voor een plek in de finale 15,033. In aanloop naar de Olympische Spelen kneusde Zonderland enkele vingers aan zijn rechterhand, waardoor hij zich alleen laat zien op de rekstok. De brug en voltige slaat hij over.

Ruststand hockeymannen: 1-1

De Nederlands hockeymannen namen in de eerste helft de leiding tegen Argentinië, maar kort voor rust konden de Argentijnen terugkomen. Jeroen Hertzberger zette Nederland op 1-0 voorsprong door de bal in de verre hoek te slaan. Door een verdedigingsfout aan de kant van Oranje kon Argentinië vlak voor rust de 1-1 binnentikken.

Oranje nam bij de afgelopen Spelen in Londen de zilveren medaille mee naar huis.

Kromowidjojo zwemt alleen in de finale 4x100 meter vrij

De opstelling van de Nederlandse zwemsters in de estafetteserie van de 4x100 meter vrij is bekend. Inge Dekker, Marrit Steenbergen, Maud van der Meer en Femke Heemskerk gaan vanavond het water in voor Oranje. De drie snelsten starten met kopvrouw Ranomi Kromowijojo in de finale.

Nederland komt in de eerste van de twee series. Titelverdediger Australië en de Verenigde Staten komen in de tweede serie in actie. De snelste acht landen plaatsen zich voor de finale, die rond half vijf 's nachts, Nederlandse tijd, wordt gehouden. Bij de laatste Spelen in 2012 moest Nederland genoegen nemen met de zilveren medaille. In Peking in 2008 wonnen de dames de olympische titel.

Wie, wat, wanneer? Een overzicht.

Wanneer moet je voor de tv zitten als je Dafne Schippers in actie wilt zien, of Epke Zonderland? Wanneer wordt er gehockeyd, en gevolleybald? Bekijk hier het draaiboek der Olympische Spelen en de hoogtepunten. Morgen tussen 17.15 en 21.35 komt bijvoorbeeld Marianne Vos in actie in de wegwedstrijd voor vrouwen.

Bekijk het wedstrijdschema:Agenda: wanneer is welke sport tijdens de Spelen?

Tom Dumoulin stapt af

Wanneer het in de koers zou gebeuren, wisten we niet, maar het was voorspeld. Het was een heel korte rit voor Tom Dumoulin. Na dertien kilometer stapt hij af in de olympische wegrit.

Bondscoach Johan Lammerts zei al voor aanvang van de koers dat Dumoulin zou afstappen. Hij geldt als een van de topfavorieten voor de tijdrit van aanstaande woensdag. Om geen risico te nemen in aanloop van de rit en zijn pols te sparen, stapte hij, ver voordat het peloton over de kasseienstroken moest, al af.

Nederlandse handboogschutters winnen van Spanje

De Nederlandse boogschutters hebben van Spanje gewonnen. Rick van de Ven, Sjef van den Berg en Mitch Dielemans wonnen de voorronde met 5-1 van de Spanjaarden. In de volgende ronde, de kwartfinale, ontmoeten de Nederlanders de handboogschutters uit Zuid-Korea, die topfavoriet zijn op dit onderdeel. Deze wedstrijd staat gepland voor 19.25 uur.

Poels: we zijn met drie kopmannen

Het strijdplan van het Nederlandse kwartet op de weg is wachten tot de finale komt, en dan kijken of ze kansen kunnen pakken, legde Wout Poels kort voor de de start van de olympische wegrit uit. "De finale is super lastig en daar gaat het verschil gemaakt worden", sprak hij tegenover de NOS.

Poels voelt zich goed, maar pas op de fiets weet hij hoe de benen zijn. "Hopelijk is de vorm goed en hebben we de supercompensatie van de Tour de France." Op de vraag wie van de vier renners de kopman is, antwoordde hij: "Eigenlijk wij alledrie. We kijken wie zich het beste voelt."

Met alledrie bedoelt Poels zijn ploegmaats Steven Kruijswijk en Bauke Mollema en zichzelf. Tom Dumoulin doet voor spek en bonen mee - de verwachting is dat hij de rit niet uitrijdt vanwege zijn pols en de focus op de tijdrit. Omdat hij inzet op de tijdrit van woensdag, is het regel dat hij ook moet starten in deze wegrit. De olympische wegrit start om 14.30 uur. Het parcours (237 kilometer) is te vergelijken met een zware bergrit in de Ronde van Frankrijk.

Twitter avatar TeamNLtweets TeamNL Nog een kwartier voordat de #TeamNL wielrenners beginnen aan de wegwedstrijd! Zet 'm op boys 👊💪 #CyclingRoad https://t.co/QotSbg3aQl

De ceremonie in beeld

Foto Robin Utrecht / ANP

De olympische en de Braziliaanse vlag wapperden tijdens de ceremonie in het Maracana stadion. Foto Robin Utrecht / ANP

Foto Robin Utrecht / ANP

De Braziliaanse basketbalspeelster Hortensia Marcari met de olympische vlam. Foto Robin Utrecht / ANP

Foto Robin Utrecht / ANP

Tijdens een ongeveer drie uur durende show werd het publiek meegenomen op een reis langs de geografische, sociale en culturele ontstaansgeschiedenis van het land. Foto Robin Utrecht / ANP

ANP / Olaf Kraak

De show bestond uit kleurrijke elementen van de Braziliaanse cultuur. ANP / Olaf Kraak

Foto Robin Utrecht / ANP

Namens Nederland droeg springruiter Jeroen Dubbeldam de vlag in het Maracana stadion. Foto Robin Utrecht / ANP

Foto Robin Utrecht / ANP Royal Images

Ook koning Willem-Alexander was aanwezig bij de openingsceremonie. Foto Robin Utrecht / ANP Royal Images

Bij de openingsceremonie werd alles uit de kast getrokken

NRC-correspondent Nina Jurna was bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen en zag dat Rio opende met "een gracieuze les over diversiteit en mondiale klimaatdreiging".

"Bomen, de natuur, de beste dansers van de verschillende sambaverenigingen, een innemende lichtshow, alles werd uit de kast getrokken. En dat de Brazilianen in staat zijn het grootste feest ter wereld te organiseren bewijzen ze ieder jaar met carnaval, en hebben dat nu ook bij deze ceremonie weer laten zien."

Lees hier het complete verslag terug: Rio geeft feest als ‘antidepressivum’

De Spelen zijn begonnen

Welkom in het slow liveblog over de eerste dag van de Olympische Spelen. In dit blog volgen we de prestaties van de Nederlandse sporters en maken we een selectie van het mooiste beeld uit Rio de Janeiro.

Vandaag op het programma: wielrennen, hockey, tennis, turnen en judo. De Nederlandse wielrenners Steven Kruijswijk, Wout Poels, Tom Dumoulin en Bauke Mollema komen in actie op de weg. Tennisster Kiki Bertens speelt haar eerste wedstrijd. Ook de Nederlandse hockeymannen betreden het veld. Of turner Epke Zonderland er goed aan heeft gedaan enkele onderdelen te laten schieten, zullen we vandaag ook zien. Hij komt in actie op de rekstok. Judoka Jeroen Mooren (gewichtsklasse tot 60 kilo) strijdt later vandaag om een medaille.

Wat mag je vandaag niet missen? De Nederlandse wielermannen op de weg