Vandaag tijdens de Spelen: De Nederlandse wielermannen op de weg

Rio Wat mag je tijdens de Olympische Spelen niet missen? Vandaag: de Nederlandse wielermannen strijden op de weg. Om 14.30 Nederlandse tijd.

Tom Dumoulin (L) en Bauke Mollema. Foto Sander Koning/ANP

In de aanloop naar de Spelen was er veel onduidelijk rond de Nederlandse wielerploeg. Zou de linkerpols van Dumoulin tijdig hersteld zijn? En had Mollema genoeg tijd om zijn teleurstellende elfde plaats in de Tour de France te kunnen verwerken?

Maar nu, zo vlak voor de wegwedstrijd in Rio, ziet er redelijk goed uit voor de Nederlanders. Dumoulin, die tijdens de Tour viel en uiteindelijk moest afstappen, is precies op tijd fit. Dat hij ontbrak op de training van donderdag was volgens bondscoach Johan Lammerts geen reden tot zorgen. En zelf wil Dumoulin de wegwedstrijd niet missen. “Ik zal de pijn verbijten,” zei hij tegenover de camera van de NOS.

En dan Bauke Mollema. De Groninger leek te stunten in de Tour, maar kwam door een stuurfout ten val en eindigde op de elfde plaats, zijn slechtste klassering in vier jaar. Een week later richtte hij zich op met een indrukwekkende zege in de Clásica San Sebastián. “Deze winst geeft me veel vertrouwen voor de Olympische Spelen,” zei hij er zelf over. Niet zo gek, het parcours in Spanje lijkt wel wat op het parcours in Rio met drie keer een steile klim, een technische afdaling en een vlakke finish. En dan nu nog het historische statistiekje dat, zolang je er niet te lang over nadenkt, een beetje hoop geeft. De laatste Nederlandse winnaar van de Clásica San Sebastián was Erik Dekker in 2000, en de laatste Nederlandse man die een medaille won bij de olympische wegwedstrijd? Inderdaad, Erik Dekker (in 1992).

Lees ook: Mollema soleert naar zege San Sebastián

Steven Kruijswijk en Wout Poels maken de Nederlandse ploeg compleet. Moet je na een maand lang Tour de France werkelijk weer op het wielrennen letten? Ja toch doen, je kan zomaar getuige zijn van een Nederlands succes.

    • Diederik Huffels