Belg Van Avermaet wint olympische wegwedstrijd

De Deen Jakob Fuglsang pakt het zilver en de Pool Rafal Majka kwam als derde over de finish.

Greg Van Avermaet (BEL) en Jakob Fuglsang (DEN) bereiken de finish.
Greg Van Avermaet (BEL) en Jakob Fuglsang (DEN) bereiken de finish. Foto Reuters

De Belg Greg van Avermaet heeft de olympische wegwedstrijd in Rio de Janeiro gewonnen. De Deen Jakob Fuglsang pakt het zilver en de Pool Rafal Majka kwam als derde over de finish. Het Nederlandse wielerkwartet (Steven Kruijswijk, Wout Poels, Tom Dumoulin en Bauke Mollema) kon tijdens de wegrace in Rio de Janeiro niet meedoen voor de podiumplaatsen.

De koers over 237 kilometer, die kon worden vergeleken met een zware bergrit in de Tour de France, werd gekenmerkt door valpartijen in de afdalingen. Zo kwam Richie Porte (Australië) ten val. Twaalf kilometer voor de meet overkwam dat ook Vincenzo Nibali (Italië) en Sergio Henao (Colombia) door een stuurfout van de Colombiaan. De Pool Rafal Majka kon doorrijden. In dezelfde bocht ging later Geraint Thomas (Groot-Brittannië) ook onderuit.

Geen tijd om de Olympische Spelen te kijken? Volg dan ons liveblog.

Dumoulin hield het voor gezien

Na dertien kilometer koers hield Dumoulin het al voor gezien. Voor aanvang van de koers zei bondscoach Johan Lammerts al dat de Limburgse renner de rit niet zou uitrijden. Om geen enkel risico te nemen in aanloop naar de tijdrit en om zijn pols te sparen, stapte hij al af nog ver voordat het peloton over de kasseienstroken moest. Niet eens starten in deze rit was geen optie: de regels schrijven voor dat een renner ook in de wegrit moet starten.

Wout Poels moest gedurende de rit lossen en kwam later ten val en ook bij Bauke Mollema zat het niet mee. Hij kampte met materiaalpech, kwam op achterstand en kon na veel moeite terugkomen in het peloton. Met nog een kilometer of vijftig op de teller moest ook Steven Kruijswijk lossen. Hij kwam op ruim twaalf minuten van de winnaar binnen.

Mollema kon later wel mee met de grote namen. Hij finishte op 1.55 van Van Avermaet. Renners Chris Froome (Groot-Brittannië) en Alejandro Valverde (Spanje) moesten laten gaan.