Belgische premier: aanval Charleroi hoogstwaarschijnlijk terreurdaad

Een derde agent schoot de man – die ‘Allah Akbar’ geroepen zou hebben bij de aanval – neer. Hij is in het ziekenhuis overleden.

Agenten rond het politiekantoor in Charleroi. In de buurt van het bureau vond de aanval plaats.
Agenten rond het politiekantoor in Charleroi. In de buurt van het bureau vond de aanval plaats. Foto AFP/Belga/Fred Dubois

De hakmesaanval in de Belgische stad Charleroi waarbij zaterdagavond twee politieagentes gewond raakten, was hoogstwaarschijnlijk een terreurdaad. Dat heeft de Belgische premier Charles Michel gezegd tegenover omroep RTL.

“De eerste aanwijzingen doen sterk vermoeden dat we hier met een terroristische daad te maken hebben”, zei de premier tegen de zender. De dader zou ‘Allah Akbar’ (God is groot) hebben geroepen bij de aanval. Michel zei tegelijkertijd dat het nog vroeg is om definitieve conclusies te trekken. Hij heeft zijn vakantie in Zuid-Frankrijk afgebroken en woont zondag een bijeenkomst bij van de Nationale Veiligheidsraad.

Twitter avatar PoliceCharleroi Police Charleroi 2 policières blessées par machette devant hôtel de police par auteur criant Allah Ouhakbar. Individu abattu mais vivant #PoliceCharleroi

Dader overleden

De aanval speelde zich af vlakbij het politiekantoor van Charleroi. Een derde agent schoot de man neer toen hij op de agentes inhakte met een machete. Een van de slachtoffers heeft diepe snijwonden in het gezicht. Ze is overgebracht naar het ziekenhuis. Haar collega is lichtgewond.

De man die de twee politieagentes aanviel, is in het ziekenhuis overleden. Zijn identiteit is inmiddels bekend. Het gaat om een 33-jarige man uit Algerije.

‘Laaghartige daad’

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon spreekt op Twitter van een “laaghartige daad”. Hij spreekt zijn steun uit aan de twee gewonde politieagenten, hun collega’s en familieleden.

Twitter avatar JanJambon Jan Jambon Laaghartige daad in #charleroi . Al mijn steun aan de twee gewonde politiemensen, hun collega’s en familieleden. Analyse door OCAD is bezig.

Premier Michel reageerde eerder ook op Twitter. “Ik veroordeel de aanval in Charleroi”, schrijft hij. “Onze gedachten gaan naar slachtoffers, hun naasten en de politiediensten.”

Twitter avatar CharlesMichel Charles Michel Ik veroordeel de aanval in Charleroi. Onze gedachten gaan naar slachtoffers, hun naasten en de politiediensten. Volgen situatie op de voet.
    • Guus Ritzen